5 gezonde eetgewoonten voor hardlopers

Veel hardlopers halen hun calorieën en voedingsstoffen uit sportdrankjes, energierepen en ander verrijkt voedsel uit pakjes en zakjes. Terwijl echt eten, zoals verse groenten en fruit, zoveel meer bevat dan calorieën of vitamine A. Alle voedingsstoffen hierin werken namelijk samen. Het is dit pakket aan voedingsstoffen dat je gezondheid én je prestaties verbetert. Met deze vijf gezonde eetgewoonten krijg je als hardloper iedere dag de juiste combinatie aan voedingsstoffen binnen:

1.    Iedere dag vijf verschillende kleuren groenten en fruit

De kleurpigmenten in planten hebben allemaal voordelen voor je gezondheid. Denk aan lycopeen in tomaten, bètacaroteen in wortels en betalaïne in bietjes. Deze stoffen hebben elkaar ook allemaal nodig om je gezondheid optimaal te kunnen ondersteunen.

Sterker nog. Op zichzelf hebben kleurpigmenten geen optimale werking. Dat verklaart ook waarom een supplement met alleen bètacaroteen niet veel doet voor he gezondheid.

Eet dus zoveel mogelijk verschillende kleuren groenten en fruit op een dag, op zijn minst vijf. Dan hebben alle gezonde stoffen de kans om samen te werken en je gezondheid te ondersteunen. Bovendien kunnen ze op deze manier de negatieve effecten van intensief sporten verminderen.

2.    Eet groenten en fruit in de schil

Om nóg meer wilt profiteren van de gezonde stoffen in groenten en fruit, eet je deze het beste met schil en al. Zo bevatten appelschillen quercetine, perenschillen kaneelzuur en druivenschilletjes resveratrol, die je weerstand verbeteren.

Van sinaasappelschillen kun je marmelade maken en uienschillen doen het prima in soep. Van ananasschillen maak je een gezond drankje en bananenschillen kun je gebruiken om curry’s en chutneys van te maken. Kies wel de biologische variant, want de schil van gangbare groenten en fruit bevatten veel pesticiden.

3.    Neem zaden en pitten op in je eetpatroon

Zaden en pitten bevatten alle essentiële voedingstoffen om een plant te laten groeien. Daar kun je als hardloper van profiteren. Voeg dus wat vaker pompoenpitten en zonnebloempitten toe aan je havermout of salade. Dit recept voor overnight oats bevat bijvoorbeeld verschillende zaden. Sesamzaad en maanzaad kunnen trouwens prima door je smoothie. Probeer het eens!

4.    Eet vlees, gevogelte en eieren van grasgevoerde dieren

Door vis, vlees, gevogelte en eieren te eten, krijg je als hardloper voldoende eiwitten en mineralen binnen die je nauwelijks uit andere voedingsbronnen kunt halen. Als je tegen lactose kunt, kan zuivel ook een goede bron van eiwitten en mineralen zijn.

Vooral vlees bevat veel zink en ijzer, die je weerstand ondersteunen. Bovendien kan je lichaam deze mineralen beter opnemen uit vlees dan uit plantaardige bronnen. Kies je voor vlees van grasgevoerde dieren, dan krijg je ook nog meer omega 3-vetzuren binnen. Hetzelfde geldt voor eieren van grasgevoerde kippen. Deze bevatten bovendien meer vitamine A, D en E.

5.    Kies wild gevangen vis

Vis is voor hardlopers heel gezond, net zoals schaal- en schelpdieren. Als hardloper heb je namelijk 50 procent meer eiwit nodig, en dat vind je in grote hoeveelheden in zeeproducten. Wild gevangen vis bevat meer eiwitten en minder calorieën dan kweekvis, daarom is dit voor jou de beste keuze.

Naast eiwitten bevat vis bevat belangrijke mineralen, zoals zink, koper en chroom. Veel hardlopers schijnen hier een tekort aan te hebben. Wat vis trouwens vooral interessant maakt, is de aanwezigheid van omega 3-vetzuren.

Omega 3-vetzuren zijn essentiële voedingstoffen die je gezondheid versterken en spierpijn en andere ongemakken tegengaan. Vooral wild gevangen vis bevat veel omega 3-vetzuren, daarom kun je je visboer het beste hiernaar vragen.

Welke gezonde eetgewoonten heb jij als hardloper? Deel het hieronder in de reacties!

Wil je weten waarom essentiële voedingstoffen belangrijk zijn voor een gezond gewicht, bekijk dan deze website.

Gastblog door Annemiek Shrestha-van der Krogt / Health Blogger voor www.floraa.nl

Bronnen:
https://naldc.nal.usda.gov/download/41808/PDF
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24607306

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *