7 ‘gezonde’ voedingsmiddelen die je hardloopcarrière tegenwerken

Als hardloper wil je er natuurlijk alles aan doen om je hardloopcarrière te bevorderen. Soms denk je gezond bezig te zijn, maar bij nader inzien eet je toch minder gezond dan zou kunnen. Dit zijn zeven ‘gezonde’ voedingsmiddelen die je hardloopcarrière tegenwerken:

1.    Meergranenbrood

Koop jij meergranenbrood omdat je denkt dat dat voedzamer is? Meergranenbrood wil enkel zeggen dat er verschillende granen in zitten. Dat is wat anders dan volkorenbrood, waar de hele graankorrel in zit. Dus inclusief de vezels.

Meergranenbrood kan ook witmeel bevatten, waardoor je extra veel snelle koolhydraten binnenkrijgt. Verbruik je de energie hieruit niet meteen, dan slaat je lichaam de energie op als vet. Dat wil je als hardloper natuurlijk voorkomen.

Beter is het om op dagen dat je niet traint, helemaal geen brood of andere snelle koolhydraten te eten. Als ontbijt kun je bijvoorbeeld een lekker groenteomelet of groene smoothie maken. Een maaltijdsalade of -soep vormt een voedzame lunch en ’s avonds kun je van courgette of pompoen heerlijke pasta of noodles maken.

Op de dag van een wedstrijd of training is dit recept ideaal als ontbijt. Hiermee krijg je veel gezonde koolhydraten, eiwitten en vetten binnen, die je lichaam tijdens de run steeds van energie voorzien.

2.    Notenpasta met ongezonde toevoegingen

Pindakaas en notenpasta zitten boordevol voedingsstoffen die je als hardloper goed kunt gebruiken. Denk aan gezonde vetten en eiwitten, die je lange tijd energie geven. Als het goed is, bevatten pindakaas en notenpasta slechts één of twee ingrediënten: pinda’s of noten en zout.

Toch wordt vooral aan pindakaas vaak suiker toegevoegd, dus let op het etiket. Soms voegen fabrikanten er ook nog een smaakje aan toe, dat niet altijd even gezond is. Kaneel is dat wel, maar aan chocola is vaak suiker toegevoegd. Kies dus liever voor pindakaas of notenpasta zonder smaakje.

3.    Zuivel met een smaakje

Zuivel zit boordevol eiwitten, calcium en kalium. Yoghurt of melk met een smaakje bevat daarnaast vaak ook suiker, dat je suikerspiegel uit balans brengt. Bovendien zorgt suiker voor vetopslag, en dat komt je hardloopcarrière niet ten goede. Houd het daarom bij naturel zuivel en check altijd het pak of er toch niet stiekem toegevoegde suikers of zetmeel in zit.

4.    Gehydrogeneerde vetten

Als je gehydrogeneerde oliën of vetten op de ingrediëntenlijst ziet staan, dan weet je dat dit product ongezonde transvetten bevat. Transvetten laten je aders dichtslibben en dat wil je als hardlopers zeker voorkomen. Transvetten vind je steeds minder in margarine, maar wel in koekjes, chips en andere gefrituurde etenswaren.

5.    Eiwitrepen

Denk je na het hardlopen een eiwitreep nodig te hebben? Als deze in de plaats komt van vers en onbewerkt eten, is dat geen goed idee. Bovendien kun je voor je eiwitopname veel beter over de dag verspreid telkens wat eiwitrijke voeding eten. Denk aan zuivel, noten, avocado of vis. Je lichaam neemt per eetmoment namelijk maar een beperkte hoeveelheid eiwitten op.

6.    Energiedrankjes

Energiedrankjes kunnen je tijdens het hardlopen kortstondig veel energie geven door de grote hoeveelheid cafeïne die ze bevatten. Vaak zit er echter ook een heleboel suiker in deze drinks, dus laat ze liever staan.

Haal de cafeïne bijvoorbeeld uit een kop koffie of groene thee. Maar doe dat ook niet aan het eind van de middag of ’s avonds, want dan bestaat de kans dat je moeilijk in slaap kunt komen.

7.    Sportdrankjes

Sportdrankjes die je vochtgehalte op peil houden en je glycogeen- en elektrolytenvoorraad aanvullen, kunnen enorm helpen tijdens een lange run of in de laatste kilometers naar de finish.

Vaak bevatten sportdrankjes naast cafeïne ook veel snelle suikers, die je suikerspiegel uit balans brengen en de vetopslag stimuleren. Beter is het dus om deze drankjes zelf te maken, dan kun je zelf gezonde koolhydraten toevoegen die je lichaam niet belasten.

Welke ‘gezonde’ voedingsmiddelen laat jij voortaan staan? Deel het hieronder in de reacties!

Wil je weten hoeveel koolhydraten je kunt eten voor een gezond gewicht, bekijk dan dit artikel voor meer informatie.

Gastblog door Annemiek Shrestha-van der Krogt / Health Blogger voor Floraa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *