Hardlopen doe je zo: natural running-technieken

Lees hoe je je techniek kunt aanpassen voor een natuurlijkere manier van hardlopen door je voet zo effectief mogelijk neer te zetten.

Als natural running nieuw voor je is, helpen de juiste schoenen je optimaal te profiteren van variatie in je training.

Maar als je al gewend bent aan deze loopstijl, profiteer je er nog meer van als je je looptechniek verandert.

Een natural running-techniek
Natural running is een manier van lopen waarbij je neerkomt op je middenvoet . Dat is de natuurlijkste manier van lopen als hardloper en een efficiëntere techniek dan neerkomen op de voorvoet of hak, wat de meeste hardlopers doen.

Maar het lastige voor veel hardlopers is dat ons is aangeleerd andere stijlen te gebruiken. Om optimaal te profiteren van natural running, moeten we dus een nieuwe stijl aanleren.

De juiste houding voor natural running
Tijdens het hardlopen werken je armen en benen samen om je tempo , pas en afwikkeling te bepalen – dus als je wilt neerkomen op je middenvoet, moet je je hele houding veranderen.

De beste stijl voor natural running is om je elleboog in een hoek van minder dan 90 graden te houden en je armen zo dicht mogelijk langs je lichaam te bewegen.

Zo moet je tijdens het lopen in de verschillende fasen je houding aanpassen:

 • Eerste contact met de grond
  Hou je romp rechtop en zorg dat je voet plat op de grond neerkomt. Je knie is licht gebogen en je onderbeen staat er bijna verticaal onder.
 • Stand
  De knie van je standbeen ondersteunt je hele lichaam en je romp blijft rechtop tijdens het contact met de grond.
 • Afzet
  In de laatste fase waarin je voeten de grond raken zorgt je standbeen voor de afzet. Strek je knie en heup snel tot de maximale paslengte en zet je hiel vanuit je kuitspieren krachtig af van de grond.
 • Zwaai
  In deze laatste fase gaat het andere been meedoen – til het parallel aan de grond op terwijl het naar voren zwaait. Dat maakt het makkelijker om je achterste been naar voren te zwaaien.

Gebruik natural running als onderdeel van een gemengd programma
Als natural running nieuw voor je is, is het belangrijk dat je niet al je trainingen op natural running-schoenen doet. Tijdens je eerste loopsessies krijgen je kuitspieren en achillespezen meer te verduren dan normaal – biometrisch staat 1 km op natural running-schoenen gelijk aan 2 km op traditionele schoenen.

Begin dus rustig met elke week 3-4 kilometer per loopsessie .
Zelfs als je gewend bent aan natural running-schoenen en het effect ervan duidelijk voelt, kun je ze het beste combineren met je weg-. trail- en snelheidsschoenen. Elk type schoenen stimuleert een andere stijl, dus ook het effect op je spieren en lichaam verschilt.

Meer over gevarieerd trainen

Nog niet toe aan een verandering van stijl?
Als je er nog niet aan toe bent om je stijl aan te passen aan natural running, kan de juiste schoen al een gunstig effect hebben .

Natural running-schoenen zijn lichter en platter bij de tussenzool. Ook hebben ze een lagere heeldrop – dat is de afstand tussen de hiel en de zool – en zijn ze ontworpen om soepel mee te buigen met je voet dankzij de FluidAxis-technologie. Dat zorgt voor een optimaal en natuurlijk loopgevoel, welke techniek je ook gebruikt.

Bekijk onze 33-serie natural running-schoenen

Dus als je nog niet je hele techniek wilt veranderen, kan alleen het dragen van natural running-schoenen je al laten profiteren van de voordelen van natural running.

En als het goed bevalt, kun je altijd in de toekomst je techniek aanpassen om je prestaties nog verder te verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *