It just taste like heaven: Bananencake met kokosolie

foto 2-2

De winter gaat aankomende week dan toch echt beginnen, Brrrr…. Om ons lijf goed warm te houden is het belangrijk dat we essentiële vetten binnen krijgen. Met name de dierlijke vetten zorgen voor een fijne lichaamstemperatuur. Denk bijvoorbeeld aan de Eskimo. Zijn voedingspatroon bestaat uit 90% vet. Daarbij zijn deze mensen één van de gezondste stammen op aarde. Lekker vet eten dus!

Toch raad ik het af om elke dag vlees of vis te eten, simpelweg omdat we hier weinig kwalitatief goed vlees of vis kennen en de prijs van de biologische dierlijke producten erg hoog ligt. Kies dus liever voor af en toe een goed stuk biologisch vlees en vul de rest van de week aan met andere belangrijke vetten, zoals kokosolie.

Hoe eet je kokosolie naast dat je het gebruikt als bakboter? Door er een heerlijke bananencake van te bakken en (margarine) boter te vervangen voor kokosolie. Tarwevrij, zuivelvrij, gezoet met kokosbloemsuiker en dus ideaal als vervanging voor koekjes, taartjes of brood. Dankjewel Delicious Food (https://www.facebook.com/pages/Delicious-Food/230269663786022?fref=ts)  voor de inspiratie!! En bedankt Paul & Lara voor het opeten 😉

foto 3-1

Wat is er zo goed aan kokosbloesemsuiker?

Dat suiker niet goed voor je is lijkt me geen verassing. Vooral witte tafel suiker is ontzettend ongezond. Het is geraffineerd (bewerkt) en bevat geen voedzame nutriënten meer. Kokosbloesemsuiker daarentegen zit vol met vitaminen en mineralen (zink, magnesium, ijzer) die ook nodig zijn om de suiker goed af te breken. Het is ongeraffineerd en dus nog in zijn natuurlijke staat. Deze suiker is afkomstig van biologische kokosbloesem en heeft bovendien een lage Glykemische waarde. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een suikerdip naderhand. Erg fijn! Tip van mij: gebruik kokosbloesemsuiker van Gula Java of Royal Green.

Wat heb je nodig?

*150 gram speltbloem

*100 gram kokosolie

*1/2 eetl bakpoeder

*3 eieren

*2 geprakte bananen

*schepje kaneel

*paar druppeltjes vanille

*40 gram kokosbloesemsuiker (kun je ook vervangen voor 5 Medjool dadels of abrikozen)

Maak de cake in een bakvorm of ovenschaal van ongeveer 20 bij 30 cm en vet deze in met kokosolie. (de bodem bekleed je met bakpapier).

Aan de slag!

  1. Klop beslag van de speltbloem, kokosolie, bakpoeder, eieren en bananen. Gebruik de staafmixer bij het toevoegen van de kokosbloesemsuiker, vanille en kaneel. Blijf mixen tot dat het één grote massa is.  Check of je beslag goed nat is. Voeg eventueel een scheutje amandelmelk toe.
  2. Verwarm de oven op 150 graden.
  3. Vul het cakeblik met het beslag en verdeel deze netjes over het blik
  4. Bak de cake in 35 –  40 minuten af. Probeer elke 10 minuten even te kijken hoe de cake ervoor staat.

De cake is geïnspireerd op de heerlijke bananencake van mijn favoriete biologische winkel op de Westerstraat in Amsterdam: Delicious Food.[https://www.facebook.com/pages/Delicious-Food/230269663786022?fref=ts] Alle ingrediënten zijn hier verkrijgbaar.

Recept & tekst

Noeska Pak – Foodexpert en hormoonfactor trainer

Co-owner Health Agency O&ganic

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *