It’s all about sweetness in life!

Raw Brownie

Lieve Healthy Urban runners,

Wat een heerlijke maand blijft december toch he? Ik kan intens genieten van de wintermaanden. Niet van de kou trouwens, maar het knusse gezellige sfeertje dat dit met zich mee brengt. December staat voor mij echt voor vrienden en familie en dus ook voor lekker eten en drinken. Af en toe de teugels goed laten vieren is dan ook heel healthy. Toch blijf ik als foodie de passie houden voor ‘écht eten’ en serveer ik mijn gasten alleen het allerbeste!

Life will never be the same with this raw food & freaking healthy recipes 😉

Ik houd van de uitdaging om zo veel mogelijk te maken van mooi, puur en onbewerkt eten.  Om iets te creëren van eerlijke en smaakvolle producten. Moet jij deze maand ook de uitdaging aan en een lekkernij serveren? Een dessert of iets bij de koffie? Misschien wel snoeperijen voor de kids? Ik hoop je te kunnen inspireren met mijn volgende “keep it simple” recepten; it is all about temptation! En uiteraard #raw #vegan #glutenfree #sugarfree

A real temptation; The raw brownie

Dit taartje heeft eigenlijk geen introductie nodig. Een brownie is een begrip, a thing you just need ones in a while en hij doet het altijd goed.  Nog geen 10 minuten bereidingstijd. Daar houden we van!

Cruciaal ingrediënt; de Medjool dadel

Het geheim van de meeste raw food desserts is de dadel. En niet zomaar een dadel. Alleen de Medjool dadel smaakt zo zoet, intens, veelzijdig en zacht, zoals een dadel hoort te smaken. Aangezien mijn desserts nooit (geraffineerde) onnatuurlijke suikers bevatten is deze gedroogde vrucht cruciaal voor de sweet bite. Dus kies echt voor kwaliteit. Wist je dat een biologische dadel veel echte vezels bevat, hoog is aan kalium, magnesium en koper? Deze vitamines zijn extreem belangrijk bij de energiestofwisseling en het goed functioneren van de spieren. Hell yeah you need them as an Urbun Runner!

Wat heb je nodig:

Een blender of keukenmachine met fijne mesjes werkt het beste voor het fijn maken van de ingrediënten.

* 2 kopjes rauwe ongezouten walnoten (of cashewnoten)

* 2,5 kop biologische Medjool dadels (dit komt neer op ongeveer 10-12 dadels)

* 4/5 kop rauwe cacao (verkrijgbaar via de volgende webshop (http://www.vivonline.nl/product/viv-cacaopoeder-rauw/)

* 1 kop rauwe ongezouten amandelen, grof gemalen (zelf doen)

* ¼ theelepel ongeraffineerd zeezout

Medjool dadels

Uiteraard kun je pruimen, abrikozen of ander gedroogd fruit combineren met de dadels, maar zorg dat je minimaal 1,5 tot 2 koppen dadels gebruikt. Ook de keuze in noten kun je laten variëren. Je maakt een mix van bijvoorbeeld restjes noten. Belangrijk is dat je kiest voor ongezouten én ongebrande noten.

Hoe ben je in no-time klaar?

Het betreft 4 stappen om deze brownie in hoog tempo klaar te maken. Een recept naar je hart dacht ik zo!

  1. Gooi de walnoten in de blender en maal ze goed fijn, tot hele kleine stukjes
  2. Voeg het zout en het kopje cacao toe
  3. Voeg tijdens het blender (mixen) steeds een aantal dadels toe. De ingrediënten dienen echt aan elkaar te gaan plakken. Mix tot dat het goed aan elkaar plakt
  4. Pak de schaal, bijvoorbeeld een kleine glazen ovenschaal, waarin je de brownie wil serveren. Je haalt de inmiddels aan elkaar geplakte ingrediënten uit de blender (of mixer) en vult hiermee je schaal. Als het goed is plakt het geheel goed aan elkaar en kun je de schaal vullen door simpelweg alles in de schaal te duwen. Om de brownie een extra bite te geven vul je deze met amandelen. Maal eerst de amandelen tot grove stukken in je blender.

Bewaar de brownie in de ijskast. Haal deze 30 minuten voor het serveren er uit. En snijd het geheel in de schaal in stukjes. That sit! Done! Geniet van je nieuwe verslaving 😉

Tip: om de brownie een soft bite  te geven kun je er 60 tot 100 ml gesmolten kokosolie aan toevoegen. Ik zeg hierbij duidelijk dat het verhitten van kokosolie (wanneer dit gebeurt boven de 42 graden Celsius) niet een bereidingswijze is voor een echte raw brownie. Uiteraard kun je kokosolie verhitten op een elektrische pit, stand1, zodat het recept volledig rauw blijft. Dit vergt alleen wat extra geduld 😉

In mijn volgende blog meer over het maken van rauwe chocola en het verhitten van deze lekkernij – in a raw food way – tijdens een Workshop chocola maken georganiseerd door het Superfood Centre Amsterdam. [http://superfoodcentre.nl/]

Recept & tekst

Noeska Pak – Foodexpert en hormoonfactor trainer
Co-owner Health Agency O&ganic
Oganic.nl (under contruction)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *