No pain, no gain….not really

Niets beter voor een beetje head space (en inspiratie voor blog-stukjes) dan een fijn rondje rennen. Ik ben heel benieuwd of jij dat ook hebt: ik ben nog maar net op weg of mijn hoofd wordt een stuk helderder…en hoppa daar komt de inspiratie (of de oplossing voor een probleem dat rondtolt in mijn hoofd, een leuk plannetje of een beter humeur, net wat het hardste nodig is..). Wat echt een goed idee is blijft hangen en de rest verdwijnt met je zweetdruppels in de lucht.  Wat is lopen toch lekker!

Totdat je wordt afgeleid door pijn in je lijf…weg focusmodus. En je ging net zo lekker. Wat zeg je? No pain, no gain en doorzetten?

Niet echt het meest verstandige dat je in dit geval kan doen. Beter is….daar komt ie… luisteren naar je lichaam. Wat is het voor pijn? Is het een tijdelijk branderig gevoel in je spieren omdat je aan het verzuren bent of beginnen je knieën te piepen en te kraken?

We vinden het gek genoeg heel normaal dat pijn hoort bij hardlopen. In Nederland blesseert elk jaar 1 op de 3 hardlopers zich! Daarmee is hardlopen de op 1 na meest blessuregevoelige sport. Kan toch niet de bedoeling zijn? Zeker niet omdat het vaak ook lang duurt om te genezen of er zelfs voor zorgt dat je nooit meer lekker kan hardlopen door beschadigde gewrichten en banden. Wow…bad news!

Je hebt maar 1 set knieën, heupen, enkels etc. Als ze versleten zijn kunnen we ze laten vervangen, maar ik ben tot nu toe nog maar heel weinig mensen (eh…ken jij ze?) tegengekomen die met een nieuwe knie vlotjes een rondje gaan rennen, laat staan een marathon lopen. Just saying.

Tot zover de wake-up call.

En nu het goede nieuws!

Er is heel veel dat je zelf kan doen om je runnerslijf in conditie te houden:

1.    Check je schoenen

Na ongeveer 1.000-1.500 km rennen ben je toe aan een nieuw paar (dus als je 2-3 keer in de week loopt is jouw schoen na 1 tot 1,5 jaar aan vervanging toe). Als je tussenzool rimpels heeft weet je zeker dat de demping niet meer is als vanouds (bron: Runnersworld.nl). Mooie reden om een nieuw paar aan te schaffen. Probeer je niet te veel te laten leiden door de kleur (vandaar de muisgrijze tint van mijn Mizuno’s – die overigens heel erg aan vervanging toe zijn….).

Untitled

Laat je goed adviseren over een paar dat bij jou past, bij de vorm van je voet, jouw training, manier van lopen, etc. En neem ook je oude paar schoenen mee, daar kunnen ze vaak heel veel aan zien. Ik vraag elke keer weer advies (en deze keer hoop ik dat ik eindelijk uit kom bij een paar knalroze runners…fingers crossed).

2.    Switch it up

Lopen is top, maar erg eenzijdig. Je maakt kilometers achter elkaar dezelfde beweging. En elke stap heeft impact op je spieren en je gewrichten. Om overbelasting te voorkomen (en te zorgen dat het leuk blijft) wissel af.

Breng variatie aan in je training (korte intervaltraining i.p.v. je standaard duurloop bijvoorbeeld) en doe regelmatig iets om ook de andere spieren in je lichaam te trainen. Niet zo heel toevallig dat ik daar de Essentrics-oefeningen voor gebruik, (omdat dat is wat ik bijna elke dag doe). En het leuke is dat je het ook thuis kan doen en het snel effect geeft, want waarschijnlijk wil je toch vooral tijd overhouden om te rennen. Op YouTube kan je wat korte work-outs vinden, zoals deze om je houding te verbeteren:

Untitled_1

3.   Luisteren
Ik ga het gewoon nog een keer zeggen: luister naar je lijf. De kans is best groot dat je vrij fanatiek bent en vindt dat je elke dag, of om de dag, of hoe vaak dan ook een flink stuk hard moet lopen. Soms vind je lijf dat niet. Gun jezelf rustdagen van het hardlopen. En als je rent als een dweil mag je ook best een wat korter rondje doen of net een tikkie langzamer. Volgende keer beter, toch?

Er zijn nog veel meer dingen die je kan doen. Wat doe jij om in shape te blijven voor je runs?

Tekst: Danielle de Wildt (Essentrics)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *