Sportschoenen zijn slecht voor je

Hardloopschoenen. Je bent er al snel zo’n honderd euro aan kwijt, maar dat blijkt nu weggegooid geld. Die geavanceerde schoenen zouden zelfs blessures in de hand kunnen werken.

Volgens sportarts Steef Bredeweg misleiden fabrikanten consumenten met hun claims dat goede hardloopschoenen letsel kunnen voorkomen. “Zij bieden slechts een schijnzekerheid waardoor blessures juist in de hand worden gewerkt”, stelt hij.

Overtrainen
Beloftes als ‘deze schoenen zijn ideaal voor een voorwaartse beweging’, ‘creëeren een voet-brein feedback’ ‘en voorkomen stressfacturen’. “Geloof ze vooral niet”, waarschuwt Bredeweg.

Vooral voor beginnende lopers zouden sportschoenen gevaarlijk zijn. Ze kunnen zich snel overtrainen. “Speciale, geavanceerde schoenen bieden een schijnzekerheid. Met de allerbeste schoenen hebben beginnende lopers het gevoel dat ze alles aan kunnen. Als hardloper kan je beter naar je eigen lichaam luisteren en wanneer je ergens pijn hebt, moet je absoluut rust nemen.”

Kunnen de dure Nike’s en Adidasjes in de prullenbak? Volgens Jeroen van Geelen van sportwinkel Tri-Run zeker niet. Hij vindt het verhaal van de sportarts veel te kort door de bocht. “Rennen op een harde ondergrond heeft veel impact op je banden en pezen. Het is dus heel belangrijk om hardloopschoenen te hebben die bij de loper en zijn loopstijl passen.”

Niet de sportschoenen zorgen volgens Van Geelen voor blessures, maar de lopers zelf. “Die trainen te hard of lopen niet goed. Daardoor ontstaan allerlei klachten.”

Hard, harder, hardst
Het aantal hardlopers in Nederland groeit flink. Van 840.000 in 2006 naar bijna een anderhalf miljoen vandaag de dag. De helft van die lopers krijgt te maken met blessures. Gevoelige plekken zijn de knie, het onderbeen, de enkel of de voet, blijkt uit cijfers van het Mulier Instituut.

Voorkomen dat je na vijf kilometer rennen drie dagen omhoog moet zitten met je been? Volgens Van Geelen is er één gouden regel: “Luister naar je lichaam. Je lichaam heeft namelijk altijd gelijk.”

bron: rtlnieuws.nl
fotocredit: © ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *