Vijf gewoontes waarmee jij je hardloopschoen martelt

Het zoeken naar de perfecte hardloopschoen kan soms een taai proces zijn. Optimale ondersteuning tijdens een loopsessie is nu eenmaal belangrijk en voeten, die zijn er in ontelbare vormen en maten. Zodra dé perfecte (kostbare) schoen dan ook is gevonden, dien je er zuinig op te zijn. Vijf gewoontes op een rijtje waarmee jij je sportschoen onbedoeld martelt.

1. Je draagt ze niet alleen bij het hardlopen

Running-Sneakers-Men-4-1000x646

Één van de grootste fouten die we maken is het ‘casual’ gebruik van de hardloopschoen. Doe dit niet en gebruik de schoenen waarvoor ze zijn ontwikkeld en aangeschaft. Je jaagt een Ferrari ook niet over een bospad, toch?

2. Je reinigt ze in de wasmachine

IMG_0615

Het uiterlijk mag er misschien baat bij hebben, maar een grondige reiniging in de wasmachine sloopt je schoen van binnenuit. Voorkom dit dan ook en reinig ze bij voorkeur met een speciaal ontwikkeld schuim en een oude tandenborstel. Nare luchtjes? Bestrooi de binnenkant met wat bakpoeder en laat dit een nachtje intrekken. De andere dag schud je het overtollige poeder eruit en de narigheid is verdwenen.

3. Je bewaart ze in de auto

best-mens-running-shoe

We begrijpen de intentie hierachter maar al te goed. Je weet maar nooit wanneer een leeg half uurtje zich aandoet en daarom bewaar je ze, just in case in de auto. Een dodelijk proces voor het schoeisel gezien de hevige temperatuurwisselingen in het interieur van de auto. Bewaar ze bij voorkeur op een donkere en koele plek.

4. Het ‘uittrappen’ met de hiel

Little Boy Lacing his Shoes

Geef toe: na een intensieve work out is het soms erg verleidelijk om de schoenen uit te doen middels de bekende ‘teen tegen hak methode’. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat dit slopende proces de levensduur van je schoenen niet bepaald verhoogt. Ze worden gebogen in vormen waarvoor ze niet zijn gemaakt waardoor je ze – letterlijk – uit vorm haalt.

5. Hardlopen in de regen

img_home_hero

Een klein dilemma waarvoor je keuzes zal moeten maken. Ja, een regenbui zorgt voor extra zuurstof in de lucht en ja, je kan hier profijt van ondervinden maar onthoud: je schoenen zullen dit zeker niet waarderen. Doe je ‘t toch, droog ze dan niet met een kachel, föhn of direct zonlicht maar doe dit met behulp van een oude krant. Verwijder de inlegzool en vul je schoen met ‘t papier. Deze zal het aanwezige vocht opnemen en je schoen in shape houden.

(bron: www.manners.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *