Al een paar jaar zit ik regelmatig op mijn wielrenfiets. In de zomer sta ik vroeg op om voor werk een ronde te fietsen in de koelte. Maar ook met een lekker winterzonnetje vind ik het heerlijk. De afgelopen tijd heb ik getraind naar een groot doel: de Alpe D’Huzes op donderdag 2 juni 2022. Hoe heb ik dit gedaan? Ik vertel je mijn ervaringen!
Een uitdaging uitkiezen
Op een gegeven moment ken je de omgeving waarin je fietst goed en wil ga je, net als bij hardlopen, trainen voor een groter doel. Een nieuwe uitdaging voor het wielrennen. Voor de één is dat een rondje op een bepaald tempo, de ander traint naar de eerste Gran Fondo en ik ben dus gestart met trainen voor de Alpe d’HuZes! Maar hoe train je voor zo’n groot doel? En wat heb je daarbij nodig?
Het unieke evenement: de Alpe d’HuZes
De Alpe d’HuZes is een jaarlijks uniek sportief evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Met 21 bochten, bijna 14 kilometer asfalt, 1100 hoogtemeters en een gemiddeld stijgingspercentage van 8% is het geen makkelijke beklimming! De uitdaging van deze pittige berg in combinatie met het doel heeft mij doen kiezen om op donderdag 2 juni ga ik samen met 5000 andere deelnemers proberen zo vaak mogelijk de Alpe d’Huez op te fietsen.
Het evenement heeft de naam Alpe d’HuZes omdat het de ultieme uitdaging is om hem 6 keer op te fietsen in 1 dag. Voorlopig mik ik op in ieder geval 3 keer en daarna is het afhankelijk van hoe ik mij fysiek voel of ik verder kan of niet. De Alpe d’Huez wordt ook wel de Nederlandse berg genoemd vanwege het aantal Nederlanders die een etappe in de tour de France gewonnen hebben op de Alpe d’Huez.
Hoe ga ik trainen?
Fietskilometers maken uiteraard! Uren op de fiets geven in ieder geval een goede trainingsprikkel. Op zoek naar de juiste gear voor je fietskilometers? Lees ons artikel over het beginnen met wielrennen. Maar ik had een andere uitdaging, namelijk hoogtemeters maken. Die zijn in Nederland moeilijk te vinden. Dat maakt het voor een evenement op een berg wel wat lastig uiteraard. Afgelopen zomer heb ik er daarom voor gekozen om de bergen op te zoeken. Tijdens een vakantie in de Dolomieten en Toscane heb ik de echte stijgingspercentages al mogen ervaren. Met ruim 2500 hoogtemeters waren de Dolomieten zeer uitdagend met stijgingspercentages tot zeker 15%. Natuurlijk is dit een mooie training, maar dat is in de voorbereiding maar 1 of 2 keer mogelijk.
Binnen vs. buiten
Om dezelfde ervaring te kunnen hebben als in Italië heb ik deze winter gekozen om gericht binnen te trainen met een fietstrainer. Deze fietstrainer maakt het mogelijk om binnen met specifieke software. Ik train bijvoorbeeld met een trainingsschema in Zwift. Zwift is dus een software waarmee je kan fietsen in een digitale wereld genaamd Watopia. Door je fiets te koppelen aan een fietstrainer als een Tacx of Elite kan Zwift ervoor zorgen dat er een weerstand op mijn fiets komt te staan. Hierdoor lijkt het alsof ik een berg op fiets met een stijgingspercentage van 8%! Dit kan zelfs tot 20% voor de echte klimgeiten! Inmiddels ben ik gestart met een trainingsschema en fiets ik 4 keer per week een uur rond in de digitale wereld. Doordat ik mijn Garmin Forerunner 745 aan mijn fietstrainer gekoppeld heb kan ik in één oogopslag op mijn horloge zien wat mijn hartslag, cadans, snelheid en vermogen zijn. Dat is ideaal om de effectiviteit van mijn trainingen te kunnen zien.
In het voorjaar en in de aanloop naar de Alpe d’HuZes ga ik een combinatie van buiten en binnen maken. De hoogtemeters indoor blijven heel belangrijk en kan ik efficiënt vanuit Zwift doen. Maar uiteraard kies ik ervoor de langere duurtrainingen buiten te gaan doen. Met de Garmin Edge 830 fietscomputer kies ik voor afwisselende routes om steeds nieuwe plekken te ontdekken. In de volgende blog vertel ik een nieuwe update meer over de Garmin Edge 830 en mijn ervaringen met deze fietscomputer.
Train jij ook voor een goed doel? En hoe pak jij dit aan?
Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Garmin.