Egmond is klaar voor een stormachtig weekend!

Tijdens de persconferentie in Restaurant ZilteZoen in Egmond aan Zee werd vandaag vooruitgeblikt op de 17eAGU Egmond-Pier-Egmond en de 43e PWN Egmond Halve Marathon. De weersvoorspellingen met veel wind gaan zorgen voor twee heroïsche edities. Sebastian Langeveld en Bram Rood blikten vooruit op AGU Egmond-Pier-Egmond. Bernhard Kipyego, Abdi Nageeye en Khalid Choukoud spraken hun verwachtingen uit voor de PWN Egmond Halve Marathon.

Voordat de persconferentie van start ging, sprak de aanwezige Hetty Hafkamp, Burgemeester van Bergen, vol trots over de twee Egmond evenementen: “Afgelopen jaren was een makkie, het zal nu wat spannender worden. De zee is fantastisch. Mooier dan in Egmond kun je het niet vinden. Ondanks de wind.”

Vervolgens werd als eerste vooruit gekeken naar de strandrace op zaterdag. De verwachte windkracht 7 vanuit het zuidwesten betekent voor de 4.000 deelnemers met name op de heenweg richting Velsen-Noord een extra uitdaging. Aangezien de aanhoudende wind zal zorgen voor een smaller strand, heeft organisator Le Champion besloten de start van de race met een uur en een kwartier uit te stellen naar 12.15 uur. Daarnaast worden er maatregelingen genomen voor de veiligheid van de deelnemers. Cees Pronk, adjunct directeur, licht toe: “Zo worden er geen spandoeken opgehangen, is er geen start/finish stellage, zijn er geen opblaasbare bogen en worden er minder hekken geplaatst.”

Voor Langeveld, de winnaar van vorig jaar, deren de zware omstandigheden niet. “Deze lastige omstandigheden liggen mij wel”, geeft hij aan. “Het zal een extreem lastige en tactische rit worden en er zijn veel goede tegenstanders. Ik verwacht een grote groep renners tot de pier en dat het op de terugweg, met een storm wind mee, beslist gaat worden na de strandafgang bij Castricum”, aldus de Garmin-Sharp renner, die zonder ploegmaten aan de start staat. “Dit is een grote test en ik neem het heel serieus.” Rood verschijnt in Egmond met veel afgevaardigden uit de Koga-formatie. “De ploegentactiek zal een grote rol gaan spelen. De omstandigheden zijn in mijn voordeel”, beaamt de 31-jarige renner. Voor de winst zijn daarnaast Ramses Bekkenk, Thijs Zonneveld, Bram Imming, Richard Jansen, Maarten Himpens en Ronan van Zandbeek belangrijke kandidaten.

Een dag later klinkt om 12.16 uur het startschot van de PWN Egmond Halve Marathon. De vrouwen bijten het spits af. De grootste kanshebsters zijn Meseret Hailu en Flomena Chepchirchir. De mannen starten 9.17 minuten later dan de vrouwen, in het kader van de traditionele man-vrouw wedstrijd. Bernhard Kipyego, die afgelopen oktober de TCS Amsterdam Marathon won, maakt voor het eerst kennis met het strand. Met zijn crossverleden zal dit voor hem echter geen probleem zijn. Abdi Negeeye en Khalid Choukoud stonden vol zelftrouwen de pers te woord. Nageeye, die gisteren is teruggekomen uit Ethiopië: “Ik ben er op gebrand om goed te lopen. Ik zit midden in mijn marathontrainingen en de laatste twee weken heb ik wel veel snelheid getraind. Op het strand zal ik rustig aan doen en energie besparen. Na het strand moet ik scherp zijn en slim lopen, daar gaan de Afrikanen altijd als raketten.” Choukoud prijst de PWN Egmond Halve Marathon. “Het is een prachtige wedstrijd, met altijd veel Nederlanders vooraan. Het gaat hier niet om de tijd, maar om de klassering en dat spreekt mij aan. En ik verkeer op dit moment in mijn beste vorm ooit.”

Ga voor de startlijst van het volledige deelnemersveld naar www.aguegmondpieregmond.nl ofwww.pwnegmondhalvemarathon.nl.

Opbrengst Simavi bekendgemaakt

Ook werd in Egmond door Cees Pronk aan Dieuwertje Blok, ambassadrice van Simavi, een cheque met daarop het prachtige bedrag van € 9.817,50,- overhandigd. Deelnemers aan de PWN Egmond Halve Marathon konden gelijktijdig met hun inschrijving een vrijwillige donatie doen aan dit goede doel. Hoofdsponsor PWN zet zich samen met Simavi in voor drinkwater en wc’s in Bangladesh. Kijk voor meer informatie op www.simavi.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *