Hoe maak ik mijn eigen healthy chocola?

Het was er al in mijn kinderjaren; de verslaving aan chocola. Ik heb als meisje kilo’s verorberd en eigenlijk ben ik daar nooit mee opgehouden. “A real choco addict!” Inmiddels eet ik mijn hoeveelheden chocola een stuk verantwoorder en ben ik de smaak van echte cacao steeds meer gaan waarderen. Meer dan happy werd ik dan ook toen het Superfood Centre een tweede choco workshop organiseerde; hoe maak ik mijn eigen healthy chocola. Count me in baby!

Wat is rauwe chocola precies?

Chocola wordt gemaakt van de cacaoboon, dat lijkt me voor de meesten wel bekend. Het onderscheid tussen rauwe chocola en gewone chocola wordt hier al gemaakt. Na het plukken van de cacaobonen worden de meeste bonen geroosterd. De verhitting zorgt voor een sterkere smaak en maakt het pellen van de bonen makkelijker. Bij het roosteren van de cacaoboon gaan enorm veel voedingsstoffen verloren en cacao zit boordevol goede vitaminen en minderalen. Doodzonde dus! Wanneer je cacaobonen produceert van hoge kwaliteit is het proces van verhitting overbodig en kun je de bonen rauw gebruiken.

Tijdens de workshop vertelt Jamilla van het Superfood Centre over de onttrekking van cacaoboter en cacaopoeder uit de cacaoboon. En precies van deze ingrediënten gaan we vandaag onze eigen chocola maken. That sounds good to me!

Cacaonibs zijn stukjes rauwe cacao. Die ontstaan uit de kern van de cacaoboon.

Cacaoboter wordt gewonnen uit de cacaonibs. De nibs worden gemalen en er ontstaat cacaomassa. Het vet dat uit deze massa wordt onttrokken is cacaoboter. Cacaomassa heeft een bruine kleur, cacaoboter is het vet van de cacaomassa en is wit van kleur.

Cacaopoeder wordt gewonnen uit het restant van de cacaomassa, de vetvrije droge cacaobestanddelen. Door deze massa te malen ontstaat er cacao in poedervorm.

Witte chocola bestaat dus alleen uit cacaoboter. Uiteraard bedoel ik dan de rauwe pure vorm.

rauwe cacao poeder

Wat is er zo damn good aan cacao?

Rauwe cacao is een echte Superfood. Het is rijk aan grote hoeveelheden anti-oxidanten. Anit-oxidanten zorgen voor het ‘schoonvegen’ van het lichaam van vrije radicalen. Vrije radicalen zorgen voor de veroudering van onze cellen en dus letterlijk voor de veroudering van … juist, ons ja! Ik wens dit graag te voorkomen.

Daarnaast is cacao een van de grootste bronnen van magnesium. Een voedingsstof die voor ieder van ons onmisbaar is. Het zorgt voor een goed zenuwstelsel, heeft heel veel invloed op onze spierontspanning en –aanspanning, neutraliseert gifstoffen en  kalmeert gevoeligheid voor pijn. Sport je veel? Dan is het belangrijk dat je genoeg magnesium binnenkrijgt voor je spierherstel.

Happy

Maar het allerfijnste van cacao is dat het je Happy maakt! Het bevat verschillende neurotransmitters, zoals serotonine, die effect hebben op ons gevoel. Ze dragen bij aan een relaxt en gelukkig gevoel. Daarnaast bevat cacao enzymen die de afbraak van anandamide afremmen en dat is precies wat we willen! Anandamide komt namelijk vrij wanneer we ons heel vrij en goed voelen, dankzij cacao kunnen we dit gevoel zo lang mogelijk vasthouden!

Aan de slag!!

Het allerleukste deel van de workshop begon uiteraard toen we onze eigen chocola mochten maken. Jamilla had ons al laten proeven van haar kunsten en er stond een tafel vol met Superfood-ingrediënten, dus inspiratie genoeg om je chocola een eigen twist te geven.

Wat heb je nodig?

*100 / 150 gram rauwe cacaoboter

*50 gram rauwe cacao poeder (wanneer je kiest voor pure chocola)

*25 gram kokosolie

*2 el lucuma poeder (superfood) – lucuma is een vrucht en maakt lekker zoet

*1,5 el honing (of een andere zoetstof naar keuze)

*snufje zeezout

*extra ingrediënten om je favoriete choco te maken: gedroogd fruit, noten, zeezout, gember, chili, boekweit korrels, kokossnippers, vanille of kaneel.

e8392f94670f2ae71f98e18f907293a0

Deze ingrediënten kun je vinden bij het Superfood Centre [http://superfoodcentre.nl/]  in Amsterdam – Eerste Rozendwarsstraat 10.

Bereiding

Om de chocola “raw” te houden zet je een steelpannetje op het vuur op de laagste stand. Dan blijft de temperatuur onder de 42 graden Celsius en behoudt de cacao de ‘raw food’ -eigenschap.

  1. Snijd de cacaoboter in stukjes en laat deze smelten in je pan. Het vergt wat geduld, maar we doen alles voor de optimale smaak en het behoud van voedingsstoffen!
  2. Voeg daarna de kokosolie toe en laat het smelten tot een zachte massa.
  3. Roer daarna de cacao en de gewenste zoetstof en lucuma superfood door de massa heen.
  4. Pak een grote ovenschaal of vormpjes voor in de vriezer en giet de cacaomassa erin.
  5. Je kunt de chocola “spicen” met ingrediënten naar eigen smaak. Denk hierbij aan gekruimelde noten, goji-bessen, gember, chili, zout, gedroogd fruit als mango of moerbeien.

Zet de schaal een half uur in de diepvries en je chocola is klaar om op te eten!! Wij hebben het wel geweten en de hele week mogen snoepen van onze zelfgemaakte choco. We LOVE it!

2013-11-17 11.45.40

Bedankt Jamilla en het Superfood Centre voor de liefdevolle zondagochtend. Wil je ook een keer een “healthy food” workshop bijwonen? In januari begint Jamilla met een nieuwe workshop: het maken van superfood smoothies. Houd hun facebookpagina in de gaten of mail naar jamilla@superfoodcentre.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *