De beste voorbereiding voor hardlopen in de wintermaanden

Je partner ligt languit op de bank, klaar om op Netflix een nieuwe serie uit te kiezen. Maar jij hebt besloten om tóch de stap te maken richting de voordeur, voor een rondje hardlopen op deze donkere en koude avond.

Er is alleen nog een groot gebrek aan motivatie. Ik kan je vertellen dat ik dat gevoel best vaak heb gehad de afgelopen jaren en ik denk dat veel van jullie dit wel bekend in de oren klinkt. Maar als ik eenmaal de stap heb gemaakt en na mijn run weer thuis aankom ben ik super blij dat ik het gedaan heb. Het voelt als een overwinning en uiteindelijk viel het allemaal wel mee, als je maar rekening houdt met een aantal dingen voor je de deur uit gaat.

Kleed je warm aan

De juiste hardloopkleding voor in de winter speelt een belangrijke rol.
Ken jij het drie-lagen systeem al? Kort gezegd zorgt het dragen van 3 functionele lagen kleding tijdens een koude run voor optimale vochtafvoer, regeling van de lichaamstemperatuur en bescherming tegen alle weersomstandigheden. Mocht je daar meer over willen weten, dan raad ik je aan om even langs een hardloopspeciaalzaak zoals Runnersworld te gaan. Daar kunnen ze je er alles over vertellen!

Natuurlijk verschilt de behoefte qua kleding per persoon. Ik krijg het persoonlijk altijd snel warm en heb toch regelmatig spijt van mijn kledingkeuze. Helemaal in de winter heb ik de neiging om mezelf te dik aan te kleden en stik ik de moord. Een tip hierbij is om je aan te kleden alsof het ongeveer 10 graden warmer is.

Belangrijk vind ik wel een een goede basislaag, een shirt met lange mouwen. Zoals jullie weten ben ik fan van de Odlo Blackcomb Evolution warm. Die is voorzien van speciale, op maat gemaakte klimaatzones die er voor zorgen dat je op de juiste plekken profiteert van een betere isolatie en ventilatie. Daardoor heb ik aan een dun jasje of bodywarmer daar bovenop, genoeg om de kou te trotseren.

Warming up

Sla de warming-up nooit over, deze is heel belangrijk in de winter. Omdat je spieren veel langzamer opwarmen is de kans op blessures veel hoger. Zorg daarom dat je, voor je gaat lopen enkele oefeningen doet om je spieren los te maken.  

Zelf doe ik deze warming-up en cooling down lekker thuis zodat ik snel opwarm en van start kan. Ik loop dan enkele keren de trap op en af, doe wat jumping jacks.

Veiligheid

Het allerliefste loop ik in de ochtend. Op die manier heb ik nog de hele dag voor mij en begin ik de dag lekker sportief! Helaas lukt dat niet altijd en wordt het toch na het eten. Op dit moment is het om 4 uur ‘s middags al donker, dus is het wel ontzettend belangrijk dat je goed zichtbaar bent om veilig te lopen.

Kies daarom kleding met fluorescerende en reflecterende elementen. De herfst-winter collecties besteden speciale aandacht aan zichtbaarheid. Dit door middel van reflecterende stroken en prints en heldere kleuren. Mocht je dat niet voldoende vinden, kijk dan eens naar een armband met verlichting.

 

Bepaal je route

Bepaal voor je begint goed je route. Bij voorkeur een route die je zelf eens gelopen hebt en voldoende verlicht is. Op die manier verklein je de kans dat je bijvoorbeeld struikelt. Zorg dat je tegen het verkeer inloopt waardoor het aankomende verkeer je beter ziet en tijdig kan reageren.

Mocht je je na deze tips nog steeds niet helemaal op je gemak voelen, zoek dan een loopmaatje of sluit je aan bij een atletiekvereniging voor een georganiseerde groepsloop.

Urban Runners organiseert elke woensdagavond een run door Amsterdam, waar je vrijblijvend aan mee kunt doen. Mocht je daar meer over willen weten, dan kun je een mailtje sturen naar info@urbanrunners.nl

Ik hoop dat je overtuigd bent geraakt dat de kou je, met de juiste voorbereiding, niet hoeft tegen te houden om een lekker rondje te gaan hardlopen.

Lees onder aan het artikel hoe je kans maakt op een van de de Odlo Blackcomb Evolution warm shirts. 

Wij dagen je uit!

Doe jij al mee aan onze Odlo Blackcomb challenge samen met Runnersworld Nederland? Zeker de moeite waard, want je blijft fit en maakt kans op een Odlo Blackcomb Evolution warm ter waarde van 79,95 euro.

De Odlo Blackcomb challenge

Om jullie te motiveren te blijven hardlopen deze koude maand, hebben wij samen met Runnersworld iets leuks voor jullie. We starten namelijk met een #BlackCombChallenge en geven aan twee lezers een Odlo Blackcomb Evolution warm baselayer kado. Hoe tof is dat?!

Wat moet je doen?

Deel je gelopen kilometers in december met ons via instagram en/of facebook en gebruik de hastags #BlackcombChallenge #Odlo en #Runnersworldned. De eerste twee deelnemers die de 50 kilometer grens behalen krijgen van Runnersworld een Odlo Blackcomb baselayer kado. De challenge start vandaag en eindigt op oudjaarsdag.

Als je snel bent ligt hij misschien nog voor de kerst onder de kerstboom op je te wachten. Genoeg motivatie om te laten zien dat jij niet bang bent voor een beetje kou en nattigheid toch?

Meld je hier aan en je bent in de race! Heel veel succes!

( Fotografie: David Stegenga)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *