Een hardloopwedstrijd lopen in het buitenland

Houd je van reizen én loop je graag hard? Dan is het eigenlijk heel simpel: plan een toffe hardloopwedstrijd in het buitenland. De perfecte manier om een stad te leren kennen en tegelijk een mooie sportieve prestatie te behalen. Zo staan wij met de crew eind oktober in Spanje aan de start van een halve marathon. Maar hoe kies je waar je heen gaat? En hoe kun je je daar vervolgens op voorbereiden? In deze blog meer tips daarover! 

Waarom in het buitenland?

First things first, ik hoor je denken, waarom ga ik überhaupt naar het buitenland? Persoonlijk pak ik altijd hardloopschoenen en sportkleren in wanneer ik een weekendje weg gaat. Zo liep ik eind juni nog een prachtige tocht langs de Donau in Budapest, super leuk!

Hardlopers stappen vaak thuis de deur uit en maken een rondje. Naarmate je dit vaker doet zijn de rondjes en mogelijkheden wat beperkend. Een nieuwe omgeving geeft je weer een kick en nieuwe energie om lekker te gaan lopen. En dan hebben we het niet over op je fiets stappen naar de andere kant van de stad om daar vervolgens een rondje te lopen, dan hebben we het over een ander land, een andere sfeer een onbekende plek.  Een groot voordeel daarvan is dat je gelijk veel ziet van de plek waar je bent. Plan een mooie route en die ‘must-see’ highlights van je citytrip kun je daarna direct afvinken. Scheelt je ook weer dat kaartje voor de hop-on hop-of bus ;).

Nog een pluspunt voor rennen in het buitenland is dat je vaak hele andere dingen ziet. Je denkt waarschijnlijk dat je door je snelheid meer gefocust bent op de weg en daardoor minder om je heen kijkt. Dat is natuurlijk enigszins waar, maar als hardloper kijk je vaak verder vooruit dan als wandelende tourist waardoor je meer ontdekt over wat er in je omgeving te zien is.  En dan nog een voordeel van het plannen van een buitenland race, al die trainingen vooraf en die ‘saaie’ rondjes thuis worden een stuk leuker als je ergens naartoe werkt. Al helemaal leuk wanneer je samen met iemand gaat en je dus ook lekker samen kunt trainen.

Do we need to say more? 
Nu je inmiddels toch denkt, dit moet ik gaan doen, hieronder wat tips over hoe je dit kunt aanpakken.

De voorbereiding

Een hardloopwedstrijd in het buitenland gaat vaak om een wat langere afstand en daarom is het verstandig om op tijd te bedenken wanneer je dat wilt gaan doen zodat je voldoende tijd hebt om je erop voor te bereiden en te trainen. Op de site van Ahotu Marathons kun je zien welke komende wedstrijden er zijn. Je kunt op continent selecteren, op afstand en vervolgens bijvoorbeeld ook op maand. Goed om rekening te houden met bijvoorbeeld weersomstandigheden in die periode op de plek waar je naartoe wilt. Is dat bijvoorbeeld ook het weer waarin je lekker loopt.

Als je dat eenmaal gepland hebt beginnen de fysieke voorbereidingen, dat is natuurlijk helemaal persoonlijk. Misschien loop je zelf al veel en ga je daar lekker mee aan de slag. Misschien vind je het toch wel een pittige uitdaging en schakel je liever hulp in, door bijvoorbeeld een persoonlijk loopschema te laten maken richting je wedstrijd. Er gaat tijd zitten in de training en het kan fijn zijn om dit samen te doen. Als je je samen inschrijft kun je uiteraard ook samen trainen. Mocht je dit niet doen kun je bijvoorbeeld ook denken aan trainen met een Atletiek vereniging, pluspunt is dat ze je gelijk begeleiden in je voorbereiding. Daarnaast is het mogelijk om bijvoorbeeld aan te haken bij crews of georganiseerde runs, zoals bijvoorbeeld ook de woensdagavond run die wij organiseren vanaf Vondelgym Oost (Amsterdam).

Naast de fysieke voorbereidingen kun je ook nadenken over alles daaromheen. Van wel of geen sportvoeding testen en oefenen tot welke schoenen je ‘favoriete’ schoenen worden. Het is belangrijk dat je mocht je tijdens de wedstrijd geen nieuwe of ongewone rituelen wilt inbrengen. Ben je bijvoorbeeld van plan echt een lange afstand te gaan rennen en merk je dat je honger krijgt, kun je gebruik maken van een sportgel of reep. Hierin zijn onwijs veel smaken en mogelijkheden. Om er zeker van te zijn dat je kunt ‘pieken’ tijdens jouw wedstrijd kun je dit het beste in je voorbereiding gaan meenemen. Loop je een lange afstand, neem het alvast mee. Zo kun je testen wat je fijn vindt en raak je gewend aan de handeling voor tijdens je wedstrijd. Daarnaast is het fijn om de juiste ‘gear’ te hebben. Eerder gaven we al aan dat je kunt kijken wat voor weersverwachting er is, zodat je ook je kleding hierop kunt aanpassen. Ook is het belangrijk om een schoen te hebben waar jij lekker op gaat. Loop je normaal veelal kortere afstanden kan het zijn dat dit een andere schoen is dan je tijdens je langere wedstrijd gaat toepassen. En die schoen moet uiteraard lekker ingelopen zijn voordat je aan de start verschijnt.

Georganiseerd op reis

Mocht je het lastig vinden om alles te regelen voor een locatie in het buitenland, of wil je je extra kunnen focussen op de voorbereiding zonder alles eromheen zijn er mogelijkheden om georganiseerd op reis te gaan. Dit kan bijvoorbeeld met TUI Sports. Je boekt via TUI een complete marathon pakket. Dit houdt in dat ze een gegarandeerd startbewijs regelen (hi, New York marathon) maar daarnaast ook je hotel in orde maken en praktische zaken.  Daarnaast zijn er veel extra’s zoals samen met andere hardlopers de expo bezoeken van te voren én naderhand wordt er met een borrel afgesloten. Wel zo fijn om de randzaken aan een professional over te laten en zelf je te kunnen focussen op een bijzondere race, toch?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *