Homemade happiness – sport jezelf high

Je brein heeft alles in huis voor een feestje. Als je sport maken je hersenen endorfine, dopamine en serotonine aan – de triggers voor geluk. Een goede workout is alles wat je nodig hebt om je euforisch te voelen. Dat is de Exerhigh. Topsporters kennen het gevoel, maar een training van 30 minuten per dag is al genoeg voor zo’n heerlijke cocktail van chemische stofjes. Om meer mensen aan het sporten te krijgen, focust het Zweedse sport fashion brand Björn Borg met de campagne Chase the Exerhighs op het feelgood effect van lichaamsbeweging.

Workout, feel good

Wat gebeurt er nou eigenlijk in je hoofd als je sport? Lennart Hogman, hoofddocent en onderzoeker in de cognitieve neurowetenschap aan de Universiteit van Stockholm, legt uit: “Neurotransmitters endorfine, dopamine en serotonine worden geactiveerd in je hersenen en het effect daarvan is te vergelijken met dat van drugs. Drie kwartier rennen staat qua rush gelijk aan een dosis morfine, maar dan zonder de negatieve bijwerkingen. Een Exerhigh is juist goed voor je brein, zowel op de korte als op de lange termijn. Het verbetert niet alleen je stemming, maar ook je cognitieve functies.” Kortom: strak lijf, goed humeur, helder hoofd.

Tips voor de ultieme Exerhigh
Zelf in de running voor een Exerhigh? Zo lukt het:

  • Kies voor een ritmische sport, zoals rennen of fietsen (spinnen mag ook)
  • Beweeg tenminste 30 tot 45 minuten per dag
  • Hou vol: hoe fitter je wordt, hoe groter de kans op een Exerhigh

Amsterdamse pop-up shop

Vorige week opende een revolutionaire pop-up shop in het centrum van Amsterdam. In deze shop konden klanten drugs inruilen tegen sportkleding. De boodschap? Je hebt geen dope nodig om je high te voelen – ga gewoon sporten! De shop trok behoorlijk de aandacht, zie ook het filmpje dat die dag werd gemaakt. In ruil voor hun bijdrage kregen winkelbezoekers vaccuumverpakte items uit een limited edition Björn Borg collectie met exclusieve illustraties van Patrick Saville. “Het is geweldig om te zien hoe het brein reageert op sporten, die boost van euforie. Bekijk de video hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *