Opzoek naar een hardloopwedstrijd in het buitenland

Wat zijn de duurste en voordeligste marathons van dit jaar?

Het nieuwe jaar is aangebroken en ook dit jaar staat het lopen van een (halve) marathon voor velen weer hoog op het lijstje met goede voornemens. Een toenemend aantal lopers reist zelfs de grens over om in het buitenland de uitdaging aan te gaan. Om deze sportieve reizigers enigszins op weg te helpen bij het plannen van hun marathon stedentrip heeft HomeToGo een uitgebreid overzicht gecreëerd van Europese marathons die op het programma staan evenals van wat het exact kost om deel te nemen.

De onafhankelijke vergelijkingssite voor vakantieverblijven bekeek voor alle grotere Europese marathonsteden wat de inschrijf, verblijf- en reiskosten gemiddeld zijn. Deze kosten werden vervolgens verwerkt in een prijs per kilometer (totale kosten ÷ 42 km) om zo een rangschikking te maken van de voordeligste tot de duurste marathons.

De Marathon van Antwerpen is het voordeligst

De voordeligste marathon dit jaar is die in Antwerpen. De grootste marathon van onze Zuiderburen, opgericht in 1980, groeit de laatste jaren gestaag. Het deelnemersveld bestond in 2018 uit meer dan 40.000 lopers (alle vier de afstanden) waarvan meer dan 3.000 lopers voor de marathon zelf. De marathon start op de Linkeroever en eindigt op de Grote Markt tegenover het imposante Stadhuis. De marathon is, op het laatste stukje van Waaslandtunnel na, enorm vlak en daarmee erg toegankelijk voor alle soorten lopers. Dit jaar wordt de run gehouden op de ultieme marathon datum van 2019, zondag 28 april. De dag dat onder andere ook de marathons van Hamburg, Londen, Madrid en Zurich gepland staan. Wellicht dat het prijskaartje het verschil kan om voor Antwerpen te kiezen?

Voor een marathon weekendtrip in Antwerpen moeten lopers rekenen op zo’n €212 aan totale kosten. De inschrijfkosten bedragen €60 en de treinreis (vanaf Utrecht Centraal) kost ‘slechts’ €52 retour. De overnachtingskosten vallen eveneens redelijk mee, voor twee overnachtingen in een tweepersoonsverblijf betalen reizigers gemiddeld namelijk zo’n €100.

De Midnight Sun Marathon is wederom het duurst

De duurste Europese marathon om aan deel te nemen is, evenals in 2018, de Midnight Sun Marathon in Noorwegen. De unieke marathon, die pas ’s nachts gehouden wordt terwijl de zon nog altijd schijnt, voert deelnemers langs de schitterende omliggende fjorden, besneeuwde bergtoppen en de Noorse zee. Om deel te nemen aan de ‘noordelijkste marathon van de wereld’ moeten lopers naar het diepe noorden van Noorwegen afreizen wat deels de reden is dat deze marathon zo prijzig is.

De prijs voor een retourtje Tromsø bedraagt momenteel gemiddeld al €367 en ook het verblijf is ook bepaalt niet goedkoop. Voor twee nachten (in een tweepersoonsverblijf) zijn lopers gemiddeld namelijk €206 kwijt. Enkel tijdens de marathon van Ibiza vallen de overnachtingskosten, met €213 voor een weekend, duurder uit.

Marathonsteden Index 2019

Methodologie

Prijs per kilometer = (Accommodatiekosten + Inschrijfkosten + Reiskosten ÷ 42 (KM)

Accommodatiekosten:Tonen de gemiddelde prijs van beschikbare (tweepersoons) accommodaties in de desbetreffende marathonstad omtrent de data waarop de marathon wordt gehouden. De check-in is doorgaans op zaterdag en de check-out op maandag. In totaal werden de prijzen van meer dan 50.000, op HomeToGo beschikbare, accommodaties opgevraagd en vergeleken.

Inschrijfkosten: Tonen de (laatst mogelijke) prijs voor deelname aan de volledige marathon per volwassenen. De inschrijfkosten zijn afkomstig van de officiële websites van iedere marathon.

Reiskosten: Tonen de prijs van een retourvlucht of treinreis naar iedere marathonstad. De genomen route is vanaf Schiphol Airport of vanaf Utrecht Centraal naar de lokale vluchthaven of het lokale hoofdstation. De aankomst is doorgaans op zaterdag en de terugreis op maandag. De beste beschikbare reis werd geselecteerd op basis van de laagste prijs en kortste reisduur. De reiskosten zijn afkomstig van GoEuro.nl

Volledige uitkomsten en methodologie zijn te vinden op: https://www.hometogo.nl/inspiratie/marathons/

(Alle prijzen werden gedurende december 2018 opgevraagd en onderzocht.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *