Dam tot Damloop 2014 race verslag

Wat een top race was de damloop weer! De Dam tot Damloop blijft voor mij een bijzondere loop. Jaren voor ik begon met hardlopen riep ik altijd dat ik de Damloop ooit wilde gaan lopen. De meeste van jullie weten dat ik inmiddels de nodige kilometers maak en inmiddels mee heb gedaan aan meerdere edities van de Damloop maar dit jaar stond ik daar als Urbanrunner. Wat de Damloop zo leuk maakt is het publiek dat je aanmoedigt langs de route en voor gezelligheid en afleiding zorgt. Helemaal in het laatste gedeelte van de race, vlak voor de finish is het ontzettend druk.
Morgen is het weer zover, dan sta ik aan de start en ga ik er weer vol tegenaan om mijn tijd te verbeteren. Mijn voorbereidingen waren goed en als ik tussen de 1:10 en 1:15 eindig ben ik tevreden. Laat ik daarom vanavond maar vroeg naar bed gaan om morgen fit aan de start te verschijnen. Mezelf kennende ging hem dat niet worden, maar proberen kan altijd ;-). Uiteindelijk bedacht ik nog op het laatste moment dat ik een playlist moest samenstellen voor morgen en werd het uiteindelijk toch nog laat.
Raceday
Ik start om kwart voor elf dus extra vroeg opstaan voor een power ontbijt was een must om niet met een volle maag te moeten starten. Tas met spullen stond al klaar. I’m race rady!

Met de trein inmiddels aangekomen op Amsterdam centraal was het overgenomen door de vele deelnemers en ging ik op zoek naar de juiste vrachtwagen om mijn tas af te geven. Ruim 20 minuten voor de start begin ik aan mijn warming-up en loop ik licht gespannen richting de start. De zon kwam tevoorschijn en de temperatuur begon daarbij ook te stijgen, wat niet ideaal is voor de wedstrijd.

In het startvak had ik afgesproken met Kirsten van girlontherun om samen van start te gaan. Helaas voelde Kirsten zich niet helemaal top fit en twijfelde of ze bij kon blijven. Ze stelde me wel gelijk voor aan Jonas een vriend van haar die ook voor mijn eindtijd wilde gaan.

-V7xW3vFAhtnnYv8zi99dNsr1xewSJeuKDkXOuWhHlM OzAqkHDFfA_YaZiMmOz7nRcGmInvvKMVHx33hwJPtjU
We gingen snel van start en het tempo zat er gelijk goed in. Ik moest wel oppassen dat ik niet TE snel van start ging waardoor ik aan het eind niks meer over heb. De IJ-tunnel kwam in zicht, zelf heb ik daar nooit veel moeite mee maar dit maal was het er wel vrij warm. De drank- en fruitposten zijn erg welkom maar we lopen wel gelijk snel door.
De hele wedstrijd hielden we het tempo goed hoog en constant tot we bij de 14 kilometer waren en we de tegenwind op hoogte van het industriegebied begonnen te voelen. Elk jaar voelt dit gedeelte zwaarder maar ik probeer er niet aan te denken en zet weer aan. Op dat moment kom ik Lindy tegen die ongeveer een kwartier eerder is gestart en op een goed tempo loopt en er nog behoorlijk fit bij loopt. ik schreeuw nog dat ik haar bij de finish zie en loop snel verder.
WIU9ZXoyj2b4OhSuSia0HMLNCkv2TZCD8m3sdHEJ7Jk
Vlak voor de 1ste brug in het centrum van Zaandam en de laatste kilometer voor de finish ging het gas erop voor een eindsprint, het voelt heerlijk om zo hard mogelijk door de drukke straten te lopen en het juichende publiek te horen. uiteindelijk komen we in de Pepperstraat aan waar het elk jaar links en rechts vol staat met publiek. Dit geeft me wederom een extra boost om voor 100% over de finish te gaan. In de laatste meters pak ik mijn telefoon uit mijn achterzak om deze direct na de finish op pauze te kunnen zetten, terwijl ik dat doe vallen mijn pasjes op de grond en moet ik gewoon op de rem om deze op te pakken pfff… heb ik dat! Okay gelijk weer het gas erop!
Gelijk na de finish zet ik mijn TomTom horloge en running app stil en kijk ik naar mijn tijd, 1:16 geeft mijn horologe aan. Yes ik ben sneller dan vorig jaar en kom goed in de buurt van mijn streeftijd, ik ben happy! We staan nog even samen te praten vlak na de finish en dan zien we Kirsten op ons af komen lopen. wat goed zeg, ze liep nog geen 2 minuten achter ons zonder dat we het door hadden. Goed gedaan Kirsten maar volgend jaar loop je zeker met ons mee en ben je misschien wel sneller hihi
10644020_1502194150025921_62553828_n
 PxeJ5XtXiUCl7ZO20K6FRzi6IWU6hG-uec_GriNRmFU
Na het in ontvangst nemen van mijn verdiende medaille loop ik rustig naar het Damloop terrein waar ik uiteraard weer bekende tegen kom die ook net zijn gefinisht en nemen we een drankje. Natuurlijk is de eerste vraag die je elkaar stelt hoe de race ging en en wat is je tijd. Ach, een beetje stoer doen met je tijd mag toch wel op zo’n moment toch! ;-)Complimenten aan de organisatie voor de tas afgifte, zowel de afgifte als het afhalen in Zaandam waren top geregeld en ging super snel. Bij het ophalen van mijn tas kwam er al iemand naar me toe gelopen met mijn tas die klaar lag op startnummer.
Ik kijk terug op een geslaagde damloop en kan niet wachten tot volgende jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *