Damloop wordt tweedaags evenement met een Damloop by night

Aan de 30e editie van de Dam tot Damloop kunnen in het weekend van 20 en 21 september 65.000 hardlopers meedoen. Dat is het maximum aantal lopers dat zich vanaf 5 april kan inschrijven voor Nederlands grootste hardloopevenement. Eén van de sfeervolle hoogtepunten van het jubileum is de nieuwe Damloop by night op zaterdagavond. Het evenement groeit hiermee uit tot een tweedaags sportfestijn.

2

De Damloop by night wordt een echt hardloopfeest. Maximaal 15.000 lopers gaan, gekleed in speciale ASICS runningshirts, in het donker een afstand van 4 Engelse Mijl (6,4 km) afleggen door de gezelligste straten van Zaandam. Centraal bij de Damloop by night staat the battle of the sexes: men vs women. De traditionele man/vrouw wedstrijd, waarbij zondags op de 10 Engelse Mijl de snelste vrouwen en mannen de strijd met elkaar aangaan op topniveau, wordt uitgebreid naar de zaterdag. Voor en tijdens het evenement kunnen de mannen en vrouwen elkaar uitdagen in deze eeuwigdurende strijd. Niet alleen de eer staat op het spel, maar de uiteindelijke winnaar van de battle kan rekenen op een aantal aantrekkelijke voordelen. Zo bepalen de deelnemers dit jaar of de mannen of juist de vrouwen de volgende editie als eerste van start mogen.

Het parcours van deze nieuwe 4 Engelse Mijl loopt deels over het traditionele parcours van de Dam tot Damloop. Zo zullen de Dam, Zuiddijk en finish op de Peperstraat, die jaarlijks op zondag door duizenden toeschouwers worden bezocht, niet ontbreken. Nieuw is echter de prominente rol van het waterrijke gebied rond de Voorzaan met als hoogtepunt de passage van Het Eiland. Een parcours dat bij uitstek voor deze gelegenheid spectaculair kan worden verlicht. Sport, kunst en cultuur zijn daarbij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit komt het best tot uiting tijdens het vrij toegankelijke tweedaagse festival in het Dam tot Dam Park (in ’t Burgemeester in ’t Veldpark) met ook dit jaar optredens van diverse artiesten.

Organisator Le Champion grijpt het jubileum tevens aan om de 10 Engelse Mijl op zondag verder te verbeteren. Met de komst van de Damloop by night verdwijnen op zondag namelijk de 4 Engelse Mijl Damloop in Zaandam en de Run2Day Ladies Damloop in Amsterdam. Door beide korte afstanden naar zaterdag te verplaatsen, kunnen 10.000 extra deelnemers de 4 Engelse Mijl lopen. “Het concept is een kwalitatieve impuls van het totale evenement, waarbij sport en fun ideaal kunnen worden gecombineerd. Voor deelnemers én toeschouwers belooft het jubileum een ware happening te worden”, aldus Simone Richardson, directeur van Le Champion.

Met deze uitbreiding van de Dam tot Damloop staan Amsterdam en Zaandam nadrukkelijker dan ooit in het teken van het Dam tot Dam Weekend. Met ruim 16.000 wandelaars bij de Dam tot Dam Wandeltocht op zaterdag overdag, 15.000 hardlopers bij de Damloop by night op zaterdagavond, een dag later 6.000 fietsers bij de Dam tot Dam FietsClassic én 50.000 deelnemers aan de Dam tot Damloop en Mini Dam tot Damlopen komen in totaal 87.000 sporters in één weekend in actie. “Voor ons is het geweldig om zoveel mensen in beweging te krijgen en zo een bijdrage te leveren aan een gezonde en actieve samenleving”, zo besluit Simone Richardson.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *