Reisverslag Valencia halve marathon

De #roadtovalencia kwam ten einde en het was tijd om af te reizen naar Spanje voor het weekend. Hoe ging de halve marathon? En wat vonden we van de stad en sfeer? Lees het in dit reisverslag van Valencia!

Op woensdag werden, tijdens onze wekelijkse run, de laatste training  kilometers gemaakt. Daarna was het tijd voor rust en voor sommige tijd om wat koolhydraatrijker te gaan eten. Een bekend gegeven onder hardlopers is ‘carb loading’. Oftewel, koolhydraten verhogen in aanloop naar een duurloop of wedstrijd die tijdens deze inspanning vrijkomen. Hierdoor heb je meer energie tijdens dit moment en kun je de vermoeidheid uitstellen.

Op vrijdagmiddag vertrokken we naar Valencia waar we ongeveer twee uur later aankwamen. Diezelfde avond pakten we het Spaanse ritme op en na wat tapas en sangria bezochten we een aangeraden paella restaurant.

De stad Valencia

Zaterdag stond in het teken van wat culturele activiteiten en uiteraard het bezoeken van de Runners Fair. Deze was vlakbij de start/finish en daardoor konden we alvast een stukje van het parcours ontdekken. Na het ophalen van de startnummer en het ontvangen van de rijkelijk gevulde tas konden we die voorbereiding afvinken. We bezochten in Valencia de kunst- en wetenschap stad en later ook het oude centrum. We aten uiteraard wat tapas en besloten waar we die avond, traditiegetrouw, Italiaanse pasta gingen eten.

Zondagochtend om 6:30 stond de koffie te pruttelen en werd de tafel gedekt voor een stevig ontbijt. Een grote stapel pannenkoeken met Nutella, bananen, kwark & cruesli gaven een stevige bodem voor de wedstrijd. Aankleden en startnummer opspelden en later stapten we met frisse moed rond 8 uur de deur uit. Het was ongeveer twee kilometer lopen richting de start, even lekker opstarten en de spieren warm maken, aangezien het buiten nog flink fris was op dit tijdstip.

De Race

Ready to go maakten we nog een groepsfoto en na de laatste plasjes op de dixie begaven we ons naar het startvak. Het zonnetje brak inmiddels lekker door en we waren klaar om van start te gaan. Tijdens de eerste kilometer is er gelijk al veel te zien doordat je de hoge brug in de Kunst- en Wetenschap stad oversteekt. Er volgden een aantal kilometers op een wat smallere weg, waardoor het een beetje Tetris voor gevorderden werd om het juiste tempo te vinden en een groep die dat aanhielden. Dit gaf ons helaas een achterstand qua tempo waardoor we later in de wedstrijd wat goed te maken hadden. Vanaf een kilometer of 8 is het ‘saaiere’ gedeelte over en ren je langs de oude rivier (stadspark) over de brede weg. Ondertussen hoorde je overal ‘Venga, Venga’ en ‘Vamos, animo’ langs het parcours. Het was praktisch overal druk met juichende toeschouwers, de sfeer zat er lekker in!

Ongeveer halverwege liepen we op een heel mooi tempo en kwamen we langs het oude centrum. Meer bochten en hoekjes, maar ook meer gezelligheid en bijzondere dingen om te zien. De kilometers vlogen voorbij dankzij deze afleiding en voor we het wisten liepen we rond de 17 km weer langs de oude rivier, maar dan aan de overzijde. Vanaf hier was het bijna alleen maar rechtdoor tot aan de finish, het zonnetje was inmiddels flink doorgebroken en enige vermoeidheid kwam naar boven. Gelukkig waren we met een groot deel van de crew samen en kun je elkaar hierin supporten en motiveren. Daarnaast hoorden we ook regelmatig wat Nederlands schreeuwen naar ons (dank aan de landen vlag op ons startnummer) en voor we het wisten draaien we de bocht om voor de laatste kilometer. Nog net even aanzetten & met de laatste energie de finish over vliegen. Wat een top gevoel!

De rest van de middag fietsen we wat rond (fijn actief herstel) bezochten we het strand en aten we op diverse plekken. Valencia is een te gekke stad met veel diversiteit. Dit zag je ook zeker terug in de route. Daarnaast hebben we ontdekt dat het temperamentvolle Spaans goed werkt om aan te moedigen. Al met al is Valencia een dikke aanrader om te bezoeken en zeker in combinatie met de halve marathon.

Tips & hotspots

Mocht je enthousiast geworden zijn van dit verhaal of toevallig ook naar Valencia gaan hebben we hierbij nog wat tips:

Desayuno (oftewel, ontbijt)

La Mas Bonita – heerlijk voor ontbijt of brunch. Ze hebben een locatie vlak aan het strand en in de stad

Dulce de Leche – een diversiteit aan taarten en lekkernijen.

Almuerzo (oftewel, lunch)

Mercado de Colon – een overdekte markt met allemaal kleine restaurantjes waar je gezellig kunt eten en drinken

Cena (oftewel, avondmaal)

Doen!

Typisch Spaans bij Sagardi Valencia Centro – eet pinxtos aan de bar of reserveer een tafel om echte Spaanse lekkernijen van de kaart te eten.

Huur een fiets bij een van de vele verhuurbedrijven en ontdek de stad per fiets. Vergeet zeker niet door het stadspark te fietsen, de oude rivier die rondom het centrum ligt. En als je lekker onderweg bent, maak zeker een uitstapje naar het strand. Bezoek ‘el mercado central’, de centrale markt, en dompel je onder in Spaanse lekkernijen. Op deze markt kun je proeven, kopen en af en toe wat eten. Ga naar ‘la ciudad de las Artes y Ciencias’, de kunst- en wetenschapstad, en ontdek diverse musea of laat je verrassen door de bijzondere architectuur

Ik hoop dat we met dit verhaal je enthousiast gemaakt hebbben om zelf ook een (halve)marathon in het buitenland te lopen en gelijk de stad te kunnen ontdekken.

( Fotografie David Stegenga en Nieuwe running gear in samenwerking met Under Armour)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *