Road to Valencia 

Volgende week staan wij aan de start van de halve marathon van Valencia. In de afgelopen weken hebben wij ons hierop voorbereid. Wij kozen deze plek en stad omdat er weinig van ons geweest waren nog maar dit wel graag wilden en daarnaast ook omdat het weer eind oktober in Valencia nog erg aangenaam is. 

De gemeente van Valencia grijpt deze wedstrijd aan om de stad van z’n beste kant te laten zien. Er zijn veel evenementen en leuke dingen te doen rondom de wedstrijd. Om die reden hebben wij er ook een lang weekend van gemaakt, zodat we lekker nog wat tijd hebben om de stad te verkennen. In dit weekend staat hardlopen en sport centraal in Valencia.  Naast dat we ons dus fysiek voorbereiden op de halve marathon is het natuurlijk ook leuk om te kijken wat we er allemaal kunnen doen en wat we kunnen verwachten. Zo is er bijvoorbeeld op de dag voor de marathon een vette Paella Party, perfect om wat extra koolhydraten binnen te krijgen voor de wedstrijd. Daarnaast kun je lekker meedoen aan SUPPEN en SUP-Yoga en wordt er ook een breakfast-run georganiseerd.

De halve marathon van Valencia is de snelste van alle Spaanse steden. Dit komt doordat het er relatief vlak is en je dus niet teveel met hoogteverschil te maken hebt. Tijdens de route kom je langs verschillende hoogtepunten van de stad, zoals de Kathedraal, maar het meest bijzonder is denk ik de start en de finish in ‘La Ciudad de las Artes y Ciencias’, de indrukwekkende kunst- en wetenschap gebouwen net buiten het centrum.

 

Doordat we gemiddeld allemaal één of meerdere keren per week hardlopen voor al een langere periode is onze algemene conditie wel op peil. Naast onze wekelijkse woensdag-run zijn we ook wat gerichter gaan trainen. Zo maken we af en toe in het weekend een wat langere duurloop, om ook weer wat meer te wennen aan het aantal kilometers wat we gaan lopen. Dit wisselen we weer af met een HIIT & Run training of een baantraining op de 400m baan, waarbij snelheid en interval meer centraal staan. Wij merken dat we door het hardloopritme wat we al hebben en de sportactiviteiten die we daarnaast ook doen (krachttraining, crossfit, kickboksen etc.) dat de basis erg sterk is en we met wat extra aandacht voor duurloop we een goede voorbereiding hebben voor de wedstrijd. Zonder dus een schema of hele specifieke training toe te passen bereiden we ons voor op Valencia.

Mocht je nog niet heel bekend zijn met hardlopen is het wel verstandig om stap voor stap te beginnen en bijvoorbeeld naar een dergelijk doel of een ander doel toe te werken met voldoende begeleiding. Hardlopen kan een blessure gevoelige sport zijn wanneer het niet op de juiste manier toegepast wordt.

En in 2019..?

Hoog op mijn persoonlijke bucketlist staat de Midnight Sun Marathon in Tromso, Noorwegen. Het bijzondere aan deze wedstrijd is dat het wordt gehouden rondom de midzomernachten in juni, waarbij de zon helemaal niet ondergaat. Wanneer je de hele marathon gaat lopen start je om 20:30 uur in de avond en wanneer je de halve marathon gaat lopen start je zelfs pas om 22:30 uur in de avond. Ondanks dat je dus tot in de nacht rent, beleef je dat totaal anders doordat het nog gewoon licht is. Daarnaast is de omgeving in het hoge noorden van Noorwegen adembenemend mooi.

Een andere plek waar we veel over gehoord hebben qua hardloopwedstrijden is Berlijn, die sommige van ons al hebben gelopen. Berlijn is een stad waar hardlopen echt leeft. Op meer dan 600km fietspad kun je je relatief goed door de stad bewegen. Uiteraard is dit ook de stad van de snelste marathon ter wereld. Dit komt voornamelijk doordat het een relatief vlak parcours is, daarnaast loop je goed beschut door de hoge huizen van het stadscentrum en niet geheel onbelangrijk schijnt het publiek uitzonderlijk enthousiast te zijn in deze stad. De route brengt je langs veel highlights van de stad zoals de Brandenburger Tor, Reichstag, Checkpoint Charlie en nog veel meer. Zoals eerder al gezegd; de perfecte manier om de stad te leren kennen. Al met al een goede vibe voor een mooie wedstrijd.

Heb jij ooit een hardloopwedstrijd in het buitenland gedaan? Of heb je er al één gepland staan voor in 2019 waar wij zeker ook naartoe moeten? Laat het ons weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *