Hoe voorkom je dat zwarte gat na een marathon

Een tijd lang ben je gefocust op die ene hardloopwedstrijd. Vier keer per week trainen, geen alcohol en ook alle snacks laat je aan je voorbijgaan. Maanden leef je naar dat ene moment toe. Je rent, haalt de finish, viert je overwinning en dan…?

10175326_832060416815030_1682454525_n

Dat gevoel ervoer ik toen ik de marathon rende in New York. Zeven maanden lang heb ik naar dat ene moment toegeleefd, ik finishte, ik vierde het en toen ik met beide voeten weer in Nederland was had ik geen idee wat ik moest doen. Gedrevenheid werd verlangen en enthousiasme maakte plaats voor leegte. Maar hoe voorkom je dat zwarte gat?

Gun jezelf tijd om te genieten van je overwinning.
Of het nu 5 kilometer is of een hele marathon, je hebt naar dat moment toe gewerkt, je hebt de finish gehaald en daar mag je echt trots op zijn. Zelfs als je niet je streeftijd hebt behaald. Je bent wel doorgegaan en je hebt niet opgegeven. Genieten dus!

Bedenk of je al toe bent aan een nieuw doel.
Misschien ben je toe aan een periode zonder druk. Dat kan en is helemaal niet erg. Neem de tijd die je nodig hebt en kies daar bewust voor. Af en toe hardlopen zonder een wedstrijd in het vizier kan ook heel fijn zijn. Die ene marathon is er volgend jaar vast ook weer! Ben je meteen al toe aan een nieuw doel? Then go! Kijk voor deze zekerheid even terug op je vorige wedstrijd. Wat kon er beter en wat ging er goed? Je volgende uitdaging kan dan alleen maar nóg beter worden!

Overtreffende trap is geen verplichting
Het is niet zo dat als je nu de halve marathon heb gelopen je volgende uitdaging per definitie een hele marathon moet zijn. Nee. Je rent (als het goed is) voor jezelf en het gaat dan ook echt om jezelf. Ga voor een uitdaging waar jij voldoening uithaalt.

Afwisseling van spijs doet eten
Heb je geen idee voor welke wedstrijd je jezelf nu weer moet inschrijven? Of ben je gewoon toe aan iets anders? Ga dan ook voor wat anders! Afwisseling van spijs doet eten! Ga eens langs bij die kickboksschool waar je altijd langs loopt of stap je in de winter over op schaatsen? Wedden dat het hardlopen tegen de tijd dat de lente aanbreekt weer gaat kriebelen?

Veel liefs,

Raounak

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *