Is een marathon onder de 2 uur haalbaar?

Is een marathon lopen onder de 2 uur wel haalbaar? Deze vraag werd eind september nog meer aangewakkerd door Dennis Kimetto, die in Berlijn als eerste ooit onder de 2 uur en 3 minuten dook. Yannis Pitsiladis, hoogleraar sport- en bewegingswetenschappen aan de universiteit van Brighton heeft een groep wetenschappers en experten uit allerlei doelgebieden bij elkaar gebracht voor het ‘Sub2hr’ project. het doel is om in 2019 een atleet onder de 2uur een marathon te laten lopen. 

Yannis Pitsiladis is van mening dat atleten vandaag de dag dit doel nog niet hebben behaald omdat ze niet de juiste training en begeleiding krijgen. Met dit project wil hij dit doel gaan verwezenlijken.

Momenteel hebben nog geen atleten zich verbonden aan het project. Het project gaat eerst op zoek naar genoeg financiële middelen om het nog te vormen team “de best mogelijke begeleiding te geven die de wetenschap momenteel kan bieden”.  Onder die begeleiding is er veel oog voor de preventie en behandeling van blessures, trainingsmethoden, voedingsadviezen én legale prestatiebevorderende middelen.

Andere sleutelfiguren in het project zijn Asker Jeukendrup, die als voedingsexpert voor Gatorade werkt en Jos Hermens, de Nederlandse manager die onder meer Haile Gebreselassie en Kenenisa Bekele onder zijn hoede had.

Haile Gebrselassie, de meervoudig wereldrecordhouder op de marathon heeft zich zelf ook aan het project verbonden. Hij weet wat het is om marathons te lopen en kan zijn ervaringen overdragen aan deze toekomstige topatleten.

Blijf op de hoogte van het project via: www.sub2hrs.com

(afbeelding: Flickr)