You had me at “Blessurevrij”

Sinds ik ben gaan hardlopen probeer ik zoveel mogelijk informatie in mij op te nemen. Ik lees van alles, kijk ellelange Youtube videos, loop mee met verschillende running clubjes om ervaring op te doen, praat met vele mensen en neem deel aan verschillende informatie avonden en clinics.

Zo ook aan de ChiRunning clinic gisteravond, georganiseerd door Leon Jansen en de Loperscompany en gegeven door Marion Meesters. Zij is wereldwijd één van de zes Master Instructors ChiRunning en ChiWalking.
Ik hoor het je afvragen, Chi watte? Zo dacht ik ook. ChiRunning is het nieuwe hardlopen! Efficiënter en gemakkelijk hardlopen, sneller lopen door te ontspannen, pijnvrij een marathon lopen en blessurevrij hardlopen tot in de lengte van jaren. En bij het laatste dacht ik, fantastisch! Daar moet ik heen!

Want de situatie doet zich voor dat ik merk dat wanneer ik zoals nu steeds vaker ga lopen, en vooral ook verder ga lopen, ik steeds vaker last krijg van ‘pijntjes’. Pijntjes die ik nog nooit eerder heb gehad en pijntjes waarvan ik nooit had gedacht dat ik ze zou kunnen krijgen.
Drie weken terug was ik na een korte ziekte pauze van twee weken weer een rondje vondelpark gaan lopen met Urbanrunners Lara en David. Naja zeg maar gerust rondjes. Ik heb daar mijn eerste 9KM gelopen, en trots was ik zeker. Echter kreeg ik onderweg last van mijn knie, iets wat ik nog niet eerder had gehad. Mijn ervaren mederunners vertelde mij, dat vooral wanneer je begint met hardlopen, je veel nieuwe pijntjes zal krijgen en ontdekken waarvan je door vele eigenlijk gewoon heen moet lopen. Die gaan vanzelf weer weg. Je lichaam moet namelijk enorm wennen aan het gebruiken van andere spieren en moet kracht opbouwen en dat kan gepaard gaan met pijn.

Ik moet er eerlijk bij zeggen dat ze er ook achteraan vertelde dat je echter wel altijd naar je eigen lichaam moet luisteren en stoppen als het niet meer gaat. Maar ik denk dat ik dat advies net even had gemist…

Want ik ben vervolgens gewoon doorgelopen met die pijn. Ik wilde mezelf uiteraard niet laten kennen. Even showen hoe ver ik al ben gekomen in deze korte tijd. Dus zo goed als slecht ben ik lekker blijven door rennen. Met als gevolg enorme pijn en er niet meer op kunnen staan diezelfde avond.
Ik heb gisteren tijdens de clinic geleerd dat dit ook wel een ‘Runners Knee’ wordt genoemd. Een overbelasting blessure waarbij irritatie ontstaat aan de buitenkant van de knie. De pijn komt meestal opzetten na het lopen van een langere run. En dat klopt. Want het valt me op dat dezelfde pijn na elke 4 a 5 KM toch weer de kop opsteekt. Afijn, wellicht loop ik het er gewoon weer uit na verloop van tijd. Of misschien toch niet….

H:\Prive\NYC marathon\photo's\Vlieland.jpg
Ook hier weer na 5KM last van de zogenoemde ‘Runners Knee’ tijdens een lange run door het heuvel achtige landschap van Vlieland

Met al die nieuwe pijntjes en op de loer liggende blessures keek ik er enorm naar uit om deel te nemen aan de clinic. Een hardlooptechniek plus leermethode die je de basis geeft om op een natuurlijke manier hard te lopen, zo ver en zo lang je wilt. Daarbij ontzie je gewrichten, spieren en pezen, zodat de kans op overbelasting blessures minimaal wordt.

Uitlijning en ontspanning van je lichaam zijn daarbij cruciaal waarbij je gebruikt maakt van twee soorten krachten; zwaartekracht en de kracht van de weg welke je onder je door laat gaan en vooral nooit tegen ingaat. Waar zit dan de ‘Chi’ van ChiRunning? De Chi zit in je ‘kern’, je centrum.
De lichaamshouding vanuit je kern is dan ook de eerste en allerbelangrijkste bouwsteen voor ChiRunning om de techniek goed te kunnen uitoefenen. De balans die hierbij ontstaat, zorgt voor minder spierbelasting en daarmee minder rug-, schouder- en nekklachten, maar ook minder heup- en knieblessures. Zodra je vanuit een rechte basishouding je lichaam naar voren laat hellen merk je dat de zwaartekracht het overneemt en dat je dan vanzelf begint met lopen. Hoe verder je je lichaam naar voren laat hellen, hoe sneller je gaat. En vervolgens worden de voeten aan de achterkant eenvoudigweg opgetild.

http://echifitness.com/blog/wp-content/uploads/2010/03/PM-CRb.png

 

Al met al een hele interessante clinic en zeker het proberen waard. Echter weet ik niet zeker of ik mijn marathon in november volledig met de Chirunning techniek zal gaan uitlopen. Ik hoop bepaalde technieken te kunnen toepassen maar het is niet zo makkelijk als je denkt.
Je kunt niet in 1 dag je manier van lopen veranderen. Ik ga het zeker proberen en dan maar eens kijken of ik die runners knee eruit kan lopen…

Liefs,
Daphne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *