Faster forward By Danielle de Wildt

2014 is al weer een tijdje aan de gang. En, hoe staat het inmiddels met je goede voornemens? Still going strong of toch volgend jaar een nieuwe poging?

Om echt iets te veranderen in je leven is er vaak meer nodig dan een setje goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar. Heb je al eens nagedacht over waar je wil staan over 10 jaar bijvoorbeeld? Yup…Eng…maar ook waanzinnig motiverend. Want diep in ons hart hebben we allemaal een droom of toekomstbeeld, hoe je het maar wil noemen.

Eerlijk gezegd zag ik het nooit zitten om ver vooruit te kijken en plannen te maken voor 10 jaar. Dingen lopen altijd anders dan je denkt. En stel nou dat je kansen mist omdat je zo gefocust bent op je doelen?

Maar ik werd een tijdje geleden uitgenodigd voor een goalsetting-sessie met Karin van lululemon. Ik dacht yikes, maar hoorde me volmondig yes zeggen. En voor ik het wist zat ik in de tuin van de Amsterdamse showroom over mijn toekomst na te denken.

lululemon goalsetting

Onderdeel van de goalsetting-sessie is een meditatieoefening waarbij je je leven in de toekomst gaat visualiseren: lifestyle, carrière, the whole shebang. Tot mijn verrassing zag ik in no-time een paar hele duidelijke beelden (hoe mijn keukentafel eruit ziet over 10 jaar weet ik nu precies), terwijl andere stukken wegbleven. Ik ontdekte bijvoorbeeld dat ik werk-technisch een pad had uitgestippeld waar ik eigenlijk nu al geen zin in had. Stof tot nadenken, want zo kom je natuurlijk geen steek vooruit.

Dit soort visualisatie-oefeningen zijn fantastisch om je ‘toegang’ te geven tot het onbewuste deel van je brein. Lang dacht men dat het bewuste brein het onbewuste stuurt, maar het blijkt andersom te zijn. Wat je echt wil komt uit je onbewuste. Het is alleen vaak erg lastig om daar naar te luisteren, omdat je zo wordt afgeleid door wat er in je bewuste brein gebeurt, not to mention alle andere impulsen van buitenaf.

Maar als je niet luistert naar wat je hart (of je onbewuste dus) je ingeeft, wordt je onrustig, minder happy, chagrijnig,…net zolang tot je eindelijk naar je inner voice gaat luisteren*. Klinkt wel logisch toch?

Ik ga je zeker niet zeggen dat het makkelijk is om doelen te stellen. Ik heb er een paar maanden mee geworsteld, weggelegd, meer over gelezen, weer weggelegd…tot ik laatst midden in de nacht een ESSENTRICS-les gaf bij Flow24 (een inspirerende 24-uurs brainstorm-sessie) waar iemand sprak over Effectuation en het nut om voor jezelf een stip op de horizon te zetten. Net de missing links die ik nodig had! Nog ge-jetlagged van Flow24 ben ik gaan schrijven en it’s done: 1, 5 en 10 jaar doelen en een visie voor mijn werk, gezondheid en persoonlijke leven. En ik vind het nu al makkelijker om prioriteiten te stellen en keuzes te maken. En de dag begint een stuk lekkerder en gemotiveerder met een paar duidelijke ‘stippen aan de horizon’. Faster forward!

2014-02-16 10.00.38-1

Een van mijn doelen voor 2014? Mijn eerste marathon lopen: de Amsterdam Marathon op 19 oktober. Heel spannend (ik heb ook een tijdsdoel, maar die houd ik nog even voor mezelf) maar heb er zin in! … Doe je mee?

2014-02-12 12.41.13

x – Danielle

Head of ESSENTRICS Europe | Master Trainer | Urban Runner | Lululemon Ambassador
Essentrics Workout
twitter.com/EssentricsNL
http://www.facebook.com/EssentricsNL

*Vrij vertaald uit: The Road Less Travelled (zie onder)

Ook je met je eigen doelen aan de slag? Dit vond ik nuttig:

  • Lululemon goalsetting – info & sheet:

http://www.lululemon.com/education/goalsetting

  • Over Effectuation:

http://effectuation-intelligence.nl/en/effectuation-intelligence#/the-5-corporate-principles

  • Inspirerende boeken:
    • The Road Less Travelled van M. Scott Peck Psychologie, levenslessen en spirituele groei  – een self-help klassieker
    • The Social Animalvan David Brooks O.a. over het onbewuste en bewuste brein en sociale processen, erg leuk om te lezen (Of bekijk zijn TED-talk http://www.ted.com/talks/david_brooks_the_social_animal.html)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *