Marathon ‘Stapel’ Maaltijd

Sinds de marathon nu 3x in mijn hardloopleven voorbij is gekomen het afgelopen jaar ben ik eigenlijk vanzelfsprekend ook op mijn voeding gaan letten. Je lichaam levert een geweldige prestatie ook al ben je niet de topsporter die er een 2u15m uit perst, je belast je lichaam wel, net als de topsporter, maximaal.

Je lichaam presteert en heeft hiervoor goede voeding nodig, een absolute must om een marathon goed uit te lopen en verantwoord bezig te zijn met je lichaam. Voordat je aan een marathon begint is het belangrijk je lichaam maximaal te laden met energie verkregen uit voeding en dat je lichaam ook over voldoende vocht beschikt. Veel is hier al over geschreven en ook te vinden op het wereldwijde web. De begrippen ‘stapelen’ en ‘tapering’ komen dan vaak voorbij. Als je een hardloopschema voor jezelf opgesteld hebt om goed voorbereid aan de start van een marathon te staan zal je aan je schema zien dat er een afbouw zit in het aantal kilometers 2 à 3 weken voor de ‘M-Day’. De laatste week voor de marathon gebruik ik om de intensiteit van de trainingen te verlagen en mijn koolhydraten, verkregen uit voedsel en Carbo Loaders, te verhogen.

De voorbereiding die jij doet voor je eerste of wellicht je zoveelste marathon moet je een goed ‘ik heb hier een goed gevoel bij’ gevoel geven. Ook ik pas nu vaak dezelfde voorbereiding toe omdat het me tot nu toe goede prestaties heeft opgeleverd tijdens de marathons die ik heb gelopen. Voeding is dan, zoals eerder genoemd, erg belangrijk. Het volgende gerecht is als voorbereiding op een marathon makkelijk te maken en 5 tot 2 dagen voor de grote dag de ideale ‘stapel’ maaltijd.

 

Pittige Bonenschotel

-1 rode paprika

-5 chipolata worstjes

-1 teentje knoflook

-1 blik tomatenblokjes

-blikje bruine bonen (200 gram)

-blikje kikkererwten (200 gram)

-blikje kidneybonen (200 gram)

-blikje zwarte bonen (200 gram)

-blikje witte bonen (200 gram)

– 2 eetlepels sambal

-2 rode uien

-1 zakje taco seasoningmix

-olijfolie

-1 à 2 wraps

De bereiding is als volgt:

De knoflook en uien pellen en snipperen. De paprika wassen en in stukjes snijden. In een braadpan de olijfolie verhitten. De knoflook, ui en paprika toevoegen en een paar minuten laten bakken. De chipolata worstjes in stukjes snijden en goed meebakken. Vervolgens de witte/bruine/kidney/zwarte bonen en de kikkererwten, uitgelekt, toevoegen. Als laatste de tomatenblokjes, sambal en seasoningmix en 150ml water toevoegen. Afgedekt 12 minuten laten sudderen. Serveren met een wrap en eventueel rucola als topping.

Eet smakelijk!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *