Rotterdam: wat kunnen we verwachten?

Rotterdam. Je bent de stad van de havens. De stad van Ahoy, herinneringen aan concerten, eindeloze shopmiddagen, de Erasmusbrug en al je mooie gebouwen. De skyline die ’s avonds zo prachtig verlicht is. De stad van mijn jeugdliefde, John de Wolf waar ik mijn goudvis naar vernoemde, Feijenoord en de Kuip. De bekerfinale van 2003, de lange stoet van bussen en van “Utereg m’n cluppie gaat Europa in”. Rotterdam, ik ken je zoals de gemiddelde ‘Utrechter’ je kent.. Maar het komende jaar ga ik je op een andere manier leren kennen.

Ik ga je verafschuwen, ik ga je haten. Iedere centimeter asfalt, 42,195 kilometer lang. Ik ga je ontdekken, ik ga je bewonderen, ik ga je omhelzen, ik ga van je houden.

Rotterdam, ik kijk naar je uit!

Het parcours

Het parcours van de marathon is inmiddels bekend gemaakt. Naar horen zeggen is de route verbeterd ten opzichte van voorgaande jaren. Er zijn bochten uitgehaald, waardoor het parcours sneller wordt. Verder is de lus door Prinsenland eruit gehaald (op 33 km), die door veel lopers als zwaar werd ervaren. Dat is fijn!

Wat kunnen we nog meer verwachten? Ik heb een ‘loopmaatje’ die al 13 vinkjes achter de marathon van Rotterdam heeft staan gevraagd om tips en trucs:

 • Start niet te snel Iedere seconde die je in het begin te snel loopt is een minuut verlies aan het einde. Zeker als je de eerste keer Rotterdam loopt moet je het niet willen begrijpen maar ondergaan. Geniet! En zing You’ll Never Walk Alone uit volle borst mee!
 • Probeer na de start zo snel mogelijk in de wedstrijd te komen en op je marathontempo te lopen want met name de Rotterdam Marathon moet je zo vlak mogelijk lopen. “De Rotterdam Marathon is poeslief, maar oh zo verraderlijk.”
 • Na iets meer dan 1 km kom je voor de eerste keer bij de Erasmusbrug (nog maar 41 km te gaan!). De tweede keer Erasmusbrug (na 25 km) is trouwens niet alleen vanwege het aantal gelopen kilometers zwaarder; vanaf de zuidkant is de klim ook steiler, hou hier rekening mee.
 • Net over de Erasmusbrug bevindt zich o.a. het metrostation Wilhelminaplein. Dit is een heel mooi supporterspunt omdat het daar breed is en je de runners de Erasmusbrug af ziet komen, maar na 25,5 km ook weer de brug op ziet gaan.
 • Na de Erasmusbrug gaan we de Laan op Zuid op richting het 5 km punt ter hoogte van (ik citeer) ” het mooiste stadion van Nederland”. Bij de 3 km heb je het Varkenoordse Viaduct en daar is het eventjes omhoog klimmen.
 • Tussen de 10 km en de 15 km lopen we over het Havenspoorpad. Dit is een lange (saaie) rechte weg.
 • Er zijn pacers, waarbij je je kan aansluiten maar wees voorzichtig want zij zijn enkel een hulpmiddel. Je loopt de marathon voor jezelf. Veel pacers hebben de gewoonte om tempoversnellingen te doen omdat zij geen verlies mogen hebben, met het gevaar dat je dan buiten je tempo gaat lopen.
 • Maak gebruik van de drankposten en sponsposten. Wees niet bang dat je hier tijd verliest, je wint juist tijd omdat je de posten heel hard nodig zult hebben.
 • Supporters kunnen het beste gebruik maken van de metrodagkaart want de stations liggen naast en niet ver van het parcours.
 • Het rondje om de Kralingse Plas zal het heftigste worden: hier begint je marathon.. de laatste 12 km.
Loop met name je eerste marathon voor het uitlopen, en niet voor een bepaalde tijd. Je gaat je anders namelijk teveel focussen op een bepaald tempo, met als gevolg dat je onnatuurlijk gaat lopen en forceren. Je eerste marathon moet je voor de ervaring lopen, zodat je weet wat een marathon inhoudt en natuurlijk om te genieten. De laatste 500 meter op de Coolsingel mag je huilen, maar vooral ook lachen! Je hebt het gehaald!

IMG_20141129_164722

2 Comments

 • Paul M schreef:

  Hee Danielle,
  Je vader wees mij op deze blog. Wat een gaaf stukje tekst heb je neer gezet. Uiteraard doel ik op het begin 😉
  Heerlijk om te lezen. Ook de rest is lekker geschreven en de energie spat er nu al van af. Ik hoop dat je je doel gaat halen, maar dat zal ongetwijfeld gaan lukken !

  Born to run !
  Go for it.

  Paul M

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *