Run like a machine

Je probeert regelmatig te rennen, gezonde dingen te eten, af en toe je rust te pakken en goede loopschoenen te dragen…verder is het fingers crossed en hopen dat je fit blijft en geen blessures krijgt. Of kan het ook anders?

Afgelopen week was ik bij de opening van Body Worlds: The Happiness Project, die vanaf nu een vaste stek op het Damrak 66 heeft. Deze tentoonstelling gaat over geluk en wat we zelf kunnen doen om geluk te beïnvloeden. En natuurlijk zijn de geplastineerde lichamen van de partij om het verhaal tot leven te wekken. Waanzinnig interessant. Het menselijk lichaam zit zo mooi in elkaar. Het leeft en leert, past zich aan en vernieuwt. Magical.

Maar wat je ook goed kan zien bij Body Worlds is dat het lichaam geen mysterieuze black box is. Het lichaam zit best logisch in elkaar: spieren, botten, pezen, zenuwen, hersenen en andere onderdelen werken naadloos samen om te zorgen dat je als een geoliede machine kan bewegen.

Als je op zo’n logische, mechanische manier naar het lichaam kijkt, zou het dan niet kunnen dat je eigenlijk heel veel invloed hebt op je lichaam?

Neem nou een slechte houding: hangende schouders, ingezakte rug. Veel mensen, en zeker lopers, hebben er last van. Een slechte houding komt vaak bijna altijd door slechte gewoontes.

Picture this: als je de hele dag voorovergebogen zit, werkt, eet, slaapt ,dan begint je lichaam zich daar naar te vormen. Je hebt zelf de machine uit balans gebracht: de spieren aan de voorkant en schouders zijn stijver geworden en die aan de achterkant worden niet genoeg getraind. Ergens wel logisch, niet?

Het resultaat: een minder aantrekkelijke uitstraling (hé hot stuff, waar is je nek?), allerlei pijntjes, een minder effectieve ademhaling (je longen hebben minder ruimte) dus minder energie, sneller verzuren met lopen en zo verder.

Mede-runners hoor ik ook vaak zeggen ‘ik ben nu eenmaal stijf, dat hoort bij het lopen’. Ja klopt, prima. Maar waarom zou je je daar bij neer leggen?

Met meer souplesse in je beenspieren krijg je toch ook meer sprongkracht en loop je lichter en sneller? En zou het misschien ook kunnen dat je dan minder snel blessures krijgt?

Als je zelf kan zorgen voor een slechte houding en stijve spieren dan moet het toch ook mogelijk zijn om dat zelf op te lossen…?

Treat your body like a machine, daar geloof ik in.

Lijn regelmatig de banden uit, olie de scharnieren en zorg dat alle wieltjes werken.

Voeg oefeningen of workouts toe aan je looptraining waarmee je al je spieren traint en flexibel houdt.

Neem bijvoorbeeld deze oefeningen van RunnersWorld #verbeter. Als full body conditioning workout heb ik de meeste ervaring (en effect bereikt) met ESSENTRICS

Andere runners zweren bij verschillende vormen van dynamisch/functioneel trainen (ken je Stadswild? www.stadswild.nl/) of yoga (bijvoorbeeld Yoga4runners http://yoga4runners.nl/). Probeer het uit, voel wat het doet en kies wat bij jou past.

Run free, smooth and fast…Roarrrrrrrrrrrrr

X – Danielle

Head of ESSENTRICS Europe | Master Trainer | Urban Runner | Lululemon Ambassador
Essentrics Workout
twitter.com/EssentricsNL
http://www.facebook.com/EssentricsNL

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *