Utrecht: “m’n stadsie”

Ook al staat 2015 in het teken van Rotterdam, ik kan natuurlijk mijn eigen stad niet vergeten: “Utereg me stadsie”. Zoals Herman Berkien al schreef: Daar gebeurt van alle hand, het bruist aan alle kant, in het hartsie van het land! En gelijk heeft ‘ie! Niet alleen de Grand Départ, de start van de Tour de France vindt dit jaar in ons Utrecht plaats, maar ook de marathon keert terug! En wel op 22 maart 2015!

USP-Marathon-logoSinds 1978 is er 33 keer een Utrechtse marathon geweest, voor de laatste keer in 2012. Het parcours van de ‘Utrecht Science Park Marathon’ bestaat uit 2 ronden. De halve marathon lopers lopen dit parcours 1 keer. Vanaf de start op USP de Uithof loopt het parcours door het centrum van Utrecht via de Maliebaan, de singels en de Dom. Daarna wordt koers gezet richting de natuur aan de Oostzijde van de stad. De gemeente Bunnik wordt doorkruist om de ronde weer te eindigen op de Uithof.

En ja, laat ik op 22 maart nu net een “trainingsrondje” hebben staan van 32 kilometer! Onder het mom van ‘dan hoef ik niet na te denken over een route’ heb ik me dus ook ingeschreven voor deze marathon, en dan met de bedoeling om op 32 kilometer netjes uit te stappen. Het is immers een training voor Rotterdam… Maar toch vraag ik me af, hoeveel kwaad zou het kunnen als ik die 32 kilometer lekker loop en ik zou het gevoel hebben nog wel zo’n tien kilometer door te kunnen gaan, en ik die finishlijn in Utrecht dus ook gewoon haal? De adviezen links en rechts verschillen nogal! De een zegt absoluut niet doen, terwijl de ander aangeeft dat je op een rustig tempo best een ‘trainingsmarathon’ voor een marathon kunt lopen. Ik denk er nog even over, en laat het vooral van het moment af hangen, met in m’n achterhoofd de Utrechtse wijsheid “als je vroeger sterft, ben je langer dood”, oftewel: vroeg pieken kan ook z’n voordelen hebben!

Mijn trainingsschema zit inmiddels in de fase ‘verder lopen’. Waren de langste loopjes tot nu toe maximaal 16-18 kilometer, nu worden het serieuze afstanden! ‘Even’ een halve marathon lopen op zondagochtend, peanuts! Het grappige is, dat je bij zulke afstanden ook ineens je buurt herontdekt! Utrecht is mooi! Over de dijken vanaf Vreeswijk, langs de uiterwaarden van de Lek, de bossen rondom Amelisweerd, fort Rijnauwen, en over de singels tot aan het Domplein, het is genieten! “De Sterrenwijk, het Houtplein en de Lange Rozendaal. Utereg het mooist van allemaal!”

IMG_20150117_193348Dat steeds meer mensen de mooie Utrechtse wegen als hardloop-playground gebruiken blijkt wel uit de cijfers van het RIVM van september 2014. In het afgelopen jaar is het aantal hardlopers in onze provincie namelijk gestegen met wel 30%. Landelijk lopen nu zo’n 2 miljoen mensen regelmatig (minimaal 12 keer per jaar) hard. Samen met de provincies Noord-Holland en Flevoland, staat Utrecht bovenaan in de lijst van provincies waarin het meest aan hardlopen wordt gedaan. In Limburg, Zeeland en Friesland wordt relatief weinig hardgelopen.

 

Kortom, Utrecht loopt lekker, en terwijl ik mijn veters strik en me klaarmaak voor het volgende rondje in mijn trainingsschema, klinkt er door de speakers van de radio een vertrouwd melodietje: “Ik ben trots wat dag ‘ie wat, der is geen mooier plehekkie, als Utereg m’n stad!”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *