Hoe ik sporten combineer met mijn suikerziekte

Hello everybody! Ik ben Cynthia en heb al 18 jaar diabetes type 1. Dit betekent dat ik iedere dag zelf insuline moet toedienen. Ik ga jullie af en toe wat vertellen over hoe ik mijn suikerziekte combineer met krachttraining.

Negen maanden geleden ben ik begonnen met gezond eten en krachttraining. De jaren hiervoor kon ik mijn ziekte niet goed accepteren. Ik at heel slecht, sportte weinig en dronk veel alcohol. Toen kwam ik op het punt dat ik tien kilo zwaarder was geworden. Ik voelde me futloos en altijd maar moe. Mijn suiker was vaak veel te hoog, dit betekent dat je te weinig insuline hebt. Het enige wat ik dan wilde was slapen, omdat ik me zo ziek voelde.

Nu negen maanden later, ben ik tien kilo kwijt en voel me geweldig! Ik heb weer zin om uit bed te komen en de dag te beginnen.

Meestal train ik vijf a zes keer in de week samen met mijn vriend, drie keer full body training en de rest van de dagen focus ik me op een spiergroep. Bijvoorbeeld buik of benen. Ik had nooit gedacht dat ik sporten zo bevrijdend zou kunnen vinden. Ik zag er vroeger altijd tegenop en zat veel liever op de bank met een pot Nutella en een chickflick.  (Dat doe ik overigens nog steeds, maar nu met mate J )

Met mijn suiker gaat het steeds beter. Het blijft moeilijk, je bent er elke minuut van de dag mee bezig. Als ik ga sporten moet ik eerst kijken of m’n suiker niet te laag is, anders kan ik nog  niet trainen, dan moet ik eerst wat eten en wachten tot m’n suiker weer op peil is. Als m’n suiker te hoog is voor de training, voel ik me heel ziek en moe. Toch ga ik dan trainen, want als ik beweeg kan ik mijn suiker ook weer op peil krijgen.

Voeding is soms nog lastig. Soms spuit ik teveel waardoor mijn suiker laag wordt, het voelt dan alsof ik ga flauwvallen. Dan ga ik op zoek naar eten en alles wat ik maar kan vinden eet ik op, ziet er overigens niet erg charmant uit ;). Omdat ik dan weer teveel heb gegeten wordt mijn suiker veel te hoog daarna, dit betekent kotsmisselijk en moe.

Eerst sportte ik alleen om een mooier lichaam te krijgen, nu doe ik het ook voor mijn suikerziekte. Het gaat elke dag een stukje beter en ik moet nog veel leren, maar ik ga ervoor. Je krijgt maar 1 lichaam en daar wil ik graag nog de rest van mijn leven mee doen!

Tot snel! XOXO

Cynthia

1

 

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *