Staat het huilen je nader dan het lachen? Mental tricks voor hardlopen

mental tricks voor hardlopen

Soms heb je van die runs waarbij de runners high verder weg lijkt dan de finish. Je hebt een slechte dag, of misschien zit je op 35 kilometer en komt de man met de hamer op je af. Hoe dan ook is het even tijd voor wat afleiding. Of focus, het is maar net hoe je het bekijkt. Want hoe kl*te het ook gaat, stoppen is geen optie. En dat weet jij maar al te goed. Daarom 5 mental tricks voor hardlopen.

Mental tricks voor hardlopen

Dit zijn 5 dingen waar je je op kunt focussen als je er even helemaal doorheen zit.

1: Luisteren naar de nummers in je playlist (in plaats van ze te horen)

Hoe vaak luister je écht naar de muziek als je aan het hardlopen bent? Mijn gedachten dwalen vaak zo erg af dat ik wel muziek hoor, maar helemaal niet luister. Kan je nog opnoemen welke nummers voorbij zijn gekomen? De playlist heb je zelf gemaakt, of in ieder geval uitgekozen, omdat je de nummers mooi vond. Als ik geïrriteerd ben, ben ik geneigd om te gaan zappen. Juist als ik op die momenten mezelf ‘dwing’ naar de muziek te luisteren, vind ik afleiding en krijg ik vanzelf meer energie. Misschien ga ik zelfs wel harder rennen.

Mental tricks voor hardlopen

2: Focus op je ademhaling

Hoe cliché en yoga-minded dit ook klinkt: je ademhaling heb je altijd bij je. Soms beland je op zo’n punt dat nummer 1, focussen op de muziek, echt niet meer gaat en het alleen maar irriteert aan je oren en hoofd. Doe je oordopjes uit en luister naar je ademhaling. Door op je ademhaling te focussen kan je ook meteen bij jezelf checken: heb ik het zwaar omdat ik te hard ga? Andersom werkt het ook: ga langzamer (uit)ademen als je je hartslag wat omlaag wilt krijgen.

3: Let op je benen, de afwikkeling van je voet of je techniek

Dit is misschien te pijnlijk als je al tig kilometers in de benen hebt zitten. Maar heb je gewoon even je dag niet en kom je er maar niet in, dan kan je je focussen op je benen en de afwikkeling van je voet. Als je met muziek loopt, kan het helpen om juist even je oortjes uit te doen en te luisteren naar je stappen. Kom je harder neer dan je dacht? Kan je je voet beter afwikkelen? Of trek het breder: let op je techniek tijdens het lopen. Hoe is je loophouding? Zijn je schouders ontspannen? Waar zijn je handen?

4: Gebruik je voorganger als haas

Loop je in een wedstrijd, dan is een haas uitermate geschikt voor de zware momenten. Maar wat als je het zwaar hebt tijdens een “gewone” training? Beeld je in dat je voorganger een touw om zijn middel heeft dat aan jou vastgeknoopt zit. Gebruik de energie én pace van je voorganger en laat je als het ware vooruit trekken. Let op, het is geen elastiek! Dus afstand creëren kan niet meer.

Mental tricks voor hardlopen

5: Focus je extern of juist intern

Staan er toeschouwers langs de kant? Wat staat er op hun bordjes? Hoeveel verkeersborden kan je tellen? Hoor je de vogels fluiten? Lukt het je om te focussen op je omgeving, dan is de kans groot dat je afleiding vindt. Wil je wel afleiding, maar liever intern omdat je de externe omgeving juist liever blokkeert? Dan kan je jezelf ook een mentale opdracht geven. Bijvoorbeeld: bedenk wat je voor maaltijd gaat maken. Wat je daarvoor nodig hebt en welke ingrediënten je daarvoor nog bij de supermarkt moet halen. Of: na het lopen van dit hardlooprondje wil ik helder hebben wat ik tegen persoon X over X ga zeggen.

Wie weet kom je van één van deze focuspunten vanzelf (weer) in je runners high. Nu ben ik natuurlijk wel benieuwd: pas jij mental tricks voor het hardlopen toe als je het zwaar hebt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *