3 verkeerde eetgewoontes die je als hardloper zou moeten vermijden

Je weet natuurlijk al dat je als hardloper vooral veel moet trainen, gezond moet eten en slim moet omgaan met je energie. Maar wist je ook dat niet al je energie uit koolhydraten hoeft te komen? Snelle koolhydraten kun je zelfs beter helemaal uit je dieet verwijderen. Verder zijn er nog een paar eetgewoontes die je als hardloper zou moeten vermijden:

1. Je eet alleen maar snelle koolhydraten

Misschien heb je het idee dat je vooral snelle koolhydraten moet eten als je gaat hardlopen. Deze koolhydraten zorgen immers voor snelle toevoer van energie en dat heb je nodig als je intensief sport.

Toch kun je prima alle koolhydraten als brood, pasta en ontbijtgranen uit je dieet schrappen als je training of wedstrijd bestaat uit een half uur tot een uur op matig tempo lopen. Je houdt dan namelijk voldoende energie over om deze tijd vol te houden.

Zodra je intensiever gaat trainen, verhoog je je inname van koolhydraten. Maar ook dan hoeven deze niet per se van pasta of brood te komen. Je lichaam kan prima uit de voeten met minder sterk bewerkte koolhydraten, zoals quinoa, gierst en haver. Maak bijvoorbeeld eens dit quinoa ontbijt. In dit artikel vind je een recept voor gierstpap.

Als je onbewerkte koolhydraten eet, is dat trouwens goed voor je gezondheid en je gewicht. Deze koolhydraten bevatten namelijk nog alle vezels en voedingsstoffen, waardoor ze je lichaam beter voeden en verzadigen. Bovendien blijft je bloedsuikerspiegel er beter door in balans.

Doordat de energieafgifte aan je bloed gelijkmatiger verloopt als je onbewerkte koolhydraten eet, voorkom je bovendien vetopslag. Je lijf krijgt immers steeds een beetje brandstof aangevoerd, dat het meteen kan benutten. Dat is anders als je sterk bewerkte koolhydraten eet. Dan krijgt je lichaam ineens een heleboel brandstof aangeleverd, waar het vaak niet direct iets mee kan. Het overschot slaat je lichaam op als reserve voor later in de vorm van glycogeen of vet.

2. Groenten zijn enkel een bijgerecht

Vormen aardappels, pasta of rijst je hoofdmaaltijd en eet je groenten slechts als bijgerecht? Niet doen als je gaat hardlopen! Juist in groenten zitten belangrijke voedingsstoffen, die je niet kunt missen als je intensief sport. Zorg er dus voor dat de maaltijd op je bord minimaal voor de helft uit groenten bestaat.

Het beste eet je trouwens bij iedere maaltijd groenten. Plakjes komkommer, blaadjes sla, reepjes paprika en cherrytomaatjes kunnen prima bij een ontbijt of lunch. Dus neem het ervan en vul je bord met gezond groen. Hoe meer verschillende soorten, hoe beter. Iedere groente bevat namelijk verschillende vitamines en mineralen. Probeer het recept in dit artikel eens, want dat bevat veel verschillende groenten.

3. Je denkt dat je speciale sportvoeding nodig hebt

Heb je het idee dat je aan de sportvoeding moet als je hardloopt? Energierepen en sportdrankjes zijn meestal niet nodig als je op een gematigd tempo loopt en niet langer dan anderhalf tot twee uur achter elkaar traint. Bovendien krijg je met de meeste sportvoeding een heleboel suiker en andere bewerkte koolhydraten binnen.

Focus je dus op het eten van verse en onbewerkte ingrediënten en drink daarnaast vooral water. En mocht je je tijdens een intensieve of lange training uitgedroogd voelen en je glycogeen- en elektrolytenvoorraad willen aanvullen? Maak dan zelf deze gezonde sportdrankjes.

Ik hoop dat dit artikel je inzicht heeft gegeven in eetgewoontes die je als hardloper het beste kunt vermijden. Welke verkeerde eetgewoontes ken jij nog meer en hoe ga jij hiermee om? Deel het hieronder in de reacties!

Zoek je gerechten met veel groenten en weinig koolhydraten, dan vind je hier 9 lekkere recepten.

Gastblog door Annemiek Shrestha-van der Krogt / Health Blogger voor www.floraa.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *