De voordelen van krachttraining!

Het is alweer een tijdje geleden dat ik voor Urban Runners heb geschreven. Niet omdat ik dat niet leuk vind, maar omdat ik het even heel druk had. 🙂 Ik ben samen met mijn vriend een persoonlijke blog (www.gymjunkies.nl) begonnen over een gezonde levensstijl en dan vooral gericht op fitness & voeding. 

De laatste tijd krijg ik vaak de vraag hoe mijn training eruit zit. Veel vrouwen denken dat ik heel veel cardio doe. Eerlijk gezegd heb ik echt een hekel aan cardio. Ieder z’n ding toch? En mijn ding is krachttraining. Vroeger had ik dat echt niet gedacht. Gewichten heffen tussen al die mannen? Nee, bedankt. Totdat ik het is ging uitproberen vorig jaar met mijn vriend. Ik was gelijk verkocht. Ik vond het heerlijk om iedere dag weer te gaan sporten. In korte tijd was ik vorig jaar 12 kilo aangekomen en ging het ontzettend slecht met mijn diabetes. Door alleen krachttraining te doen ben ik 12 kilo afgevallen. (en gezond eten natuurlijk ;)) Maar ik heb dus nooit cardio gedaan. De afgelopen maand ben ik daar trouwens wel mee begonnen. Maar dan met HIIT cardio, als je wil weten wat dat is in deze blog leg ik het uit.

Wat zijn voor mij de voordelen die krachttraining en gezond leven hebben?

Sterker. Ik voel me veel sterker niet alleen fysiek maar ook mentaal. Als je aan sport doet verleg je steeds de grens voor jezelf op fysiek gebied. Maar vanzelf ga je dat ook mentaal doen. Je body & mind werken samen.

Energie. Ik heb zoveel energie vergeleken met vorig jaar! Ten eerste omdat je je uiteraard fitter voelt als je gezond leeft en sport. Maar ook omdat ik m’n passie heb gevonden. Je passie vinden is zo belangrijk, het motiveert je en geeft je energie, elke dag weer. Voor mij is het fitness, maar voor iedereen is het weer anders. Bijvoorbeeld hardlopen yoga, zwemmen of paardrijden. Het gaat erom dat je het met liefde doet, dan hou je het ook vol.

Rugklachten zijn verdwenen. Ik had regelmatig pijn aan m’n onderrug. Bij mij zijn alle klachten verdwenen, ik heb er echt nooit meer last van.

De kilo’s vlogen eraf. Het ging bij mij erg snel toen ik begon met krachttraining. Er zijn veel vooroordelen over krachttraining voor vrouwen. Dat je er bijvoorbeeld breed van wordt. Ik heb hier een blog overgeschreven waarom het juist heel goed is voor vrouwen. Die kan je hier lezen.

Botdichtheid neemt toe. Ik las laatst dat als je regelmatig aan krachttraining doet, dat je botdichtheid toeneemt. Vooral voor vrouwen is dit belangrijk, omdat vrouwen op latere leeftijd sneller last krijgen van botbreuken ten gevolge van botontkalking.

– Niet meer depressief. Van depressiviteit had ik vaak last. Sinds ik zoveel ben gaan sporten heb ik er helemaal geen last meer van gehad. Natuurlijk heb ik wel eens een mindere dag, dat is menselijk. Maar de vele huilbuien en echte depressieve gevoelens zijn helemaal weg. Een onderzoek dat werd uitgevoerd door Duke University  heeft aangetoond dat fysieke training minstens zo goed werkt als antidepressiva. Dit komt mede omdat je tijdens het sporten een geluksstofje aanmaakt. Dus ben je depressie,f ga lekker sporten! Bij mij werkt het echt, voel me iedere dag fit en gelukkig. 🙂

 

Liefs, Cynthia

 

Instagram: @cynthiahouben_

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *